Seznam.cz: většina Čechů surfuje rychlostí pod 10 Mb/s

  • Seznam.cz provedl podrobné testy rychlosti obrovského vzorku uživatelů z České republiky
  • Data ukazují, že většina Čechů surfuje rychlostí nižší než 10 Mb/s
  • Počet uživatelů s rychlostí pod touto úrovní dokonce roste

Minulý rok Seznam.cz uskutečnil první celostátní měření internetu, respektive rychlosti, se kterou Češi ve skutečnosti surfují. Oproti jakýmkoli teoretickým statistikám o přípojkách operátorů mají data od Seznamu jasnou výhodu.

Stránky Seznamu (je nutné brát v potaz různé služby jako Stream.cz, Mapy.cz, Novinky.cz a další) během měsíce navštěvuje 90 % lidí v České republice, takže změřená data jsou extrémně přesná a ukazují velmi jasný pohled, jak to vypadá s rychlostí internetu u nás i v jednotlivých oblastech.

Digitální Česko 2.0 a rychlý internet v ČR

Vláda schválila strategii Digitální Česko 2.0, která si dává za cíl dosáhnout toho, aby do roku 2020 mělo více než 50 % uživatelů k dispozici internet s rychlostí minimálně 30 Mb/s.

Důvodů je pochopitelně mnoho – přenos a množství dat přenášený přes internet se zvyšuje a rychlost může omezovat možnosti a služby, které může daný uživatel či firma využívat. Vzhledem k rychlému technologickému pokroku by nižší rychlosti znamenaly i problém pro ekonomiku a internet se tak stává kritickou infrastrukturou státu stejně jako třeba elektřina a další.

Realita je zatím hrozná

Oproti minulému roku se pro měření rychlosti v letošním roce Seznam.cz rozhodl pro ještě přesnější měření, kdy v rámci pětiminutových úseků po celý den a celkem 22 dní sbíral data o rychlosti „stahování“ uživatelů z jeho serverů.

Seznam.cz se snažil také o velké spektrum unikátních IP adres, kterých bylo tímto způsobem analyzováno 1 017 329, v samotné Praze šlo o 292 036 IP adres.

Klepněte pro větší obrázek
Aktuální stav rychlostí, se kterou surfují uživatelé v jednotlivých částech ČR (Zdroj: Seznam.cz)

A jaký byl výsledek? 84 % uživatelů surfuje rychlostí nižší než je 10 Mb/s. Rychlost mezi 10 Mb/s až 30 Mb/s byla změřená u 14 % uživatelů a surfování s rychlostí přes 100 Mb/s si užívá pouze 0,24 % uživatelů. Vzhledem k měření až dvanácti úseků na jednu IP adresu bylo také naměřeno, že přibližně 10 % uživatelů občas dosáhne rychlosti v rozmezí 30 Mb/s až 100 Mb/s.

Dle změřených dat je tak medián průměrné rychlosti pro celou Českou republiku pouze 3,86 Mb/s.

Počet uživatelů s pomalým internetem roste

Pokud srovnáme nové výsledky s daty z minulého roku, je okamžitě vidět překvapující rozdíl – počet uživatelů s rychlostí pod úrovní 10 Mb/s se nezmenšuje, ale naopak roste. Zatímco v roce se jednalo o 80 % uživatelů, letos to bylo 84 %. Asi nejpravděpodobnější teorií je přechod od desktopu k mobilu a tedy větší využívání mobilního připojení. Kvůli naší slavné operátorské trojce je ale mobilní připojení stále pomalé a pokrytí s rychlým internetem zaostává i ve srovnání s ostatními zeměmi.

Dalším problémem také je, že velká spousta domácnosti už dnes používá více zařízení přes jedno připojení – chytré televize, počítače, notebooky, tablety. Reálná rychlost se kterou surfuje konkrétní osoba se tak může výrazně lišit od rychlosti přípojky.

Medián průměrné rychlosti pro celou Českou republiku je pouze 3,86 Mb/s

Měření Seznamu tak neukazuje teoretické rychlosti přípojky, které se mohou lišit i v rámci případné agregace (těmito čísly se jistě budou chlubit poskytovatelé a operátoři), ale realitu se kterou uživatelé surfují. Vzhledem k tomu, že může docházet ke zpomalení například mezi pevně připojeným routerem a tabletem, který s routerem komunikuje přes slabý signál Wi-Fi, bude toto měření ještě mírně zkreslené.

Rozhodně je ale reálnější než cokoli jiného, co lze o rychlosti internetu v ČR získat. Vtipná a zároveň nesmyslná je také představa „měření rychlosti“ z nějakých dotazníků, se kterými jsme se setkali v minulosti od některých autorit.

S daty si můžete pohrát i sami

Seznam.cz kromě základních grafů zveřejnil také zdrojová data, která nasbíral a vycházel z nich vlastní analýzu. Pokud chcete, můžete z nich vytvořit vlastní grafy třeba pro trochu jiný pohled na rychlost internetu uživatelů v české republice.

Zdrojová data i histogramy si můžete stáhnout přímo na stránce seznam.cz/mapa-rychlosti-internetu.

Diskuze (45) Další článek: Revoluce v Googlu? Vyhledávač vytvoří úplně nový index internetu pro mobily. Klasický web odsune na druhou kolej

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,