Web | Seznam.cz | Vyhledávače

Seznam vypustil nový a vzdušnější vyhledávač. Je to prý jen ochutnávka větších změn

  • Pro jedny to jsou dodnes dveře do internetu
  • Druzí se mu spíše posmívají
  • Seznam ale za ty roky vykonal pěkný kus cesty

Vyhledávač od Seznamu je plný protikladů. Byl to první použitelný katalog na českém webu – stejně jako svého času Yahoo na tom americkém. Díky tomu se stal společně s modrou ikonou „E“ na ploše Windows na dobré dvě desítky let synonymem internetu pro běžné domácí surfaře.

Nikdy se mu však nepodařilo získat si srdce náročnějších geeků, které zejména v počátcích rozmazloval Google zástupem všemožných sofistikovaných vylepšení, které v Mountain View vypouštěli s kadencí blížící se samopalu vzor 24.

Když se však podíváme zpět, i Seznam byl v mnoha směrech odvážný. Citelný dluh ve vyhledávání obrázků sice dohání až dnes, kdy Google i Bing již roky pracují se strojovým učením a mají nespočet zkušeností, nicméně vyhledávač samotný se občas pouštěl do docela zajímavých experimentů.

Projekt Albert a bláznivé dlaždice

Pamatujete si, když Google před lety představil instantní vyhledávání, v rámci kterého se výsledky zobrazují už v okamžiku psaní? Seznam si s něčím podobným (sic technologicky jednodušším) pohrával už v roce 2006.

Bylo to projekt Albert, který sliboval vyhledávání bez potřeby potvrzovacího tlačítka. Prostě jste napsali dotaz a krátce poté se načetly výsledky. Javascript jednoduše měřil, kdy přestanete psát, a poté formulář sám odeslal.

276641143 692830845
Dvě různé tváře Seznamu. Ta z roku 2010 a o čtyři roky později, kdy to v Praze zkoušeli s obřími dlaždicemi.

Asi nejdéle to však Seznam zkoušel s miniaturami stránek. Nebyl jediný – svého času si s nimi hráli i ostatní, ačkoliv postupem času zjistili, že spíše překážejí. Seznam namísto toho na jaře 2014 představil experimentální podobu vyhledávače, kde tradiční vertikální seznam výsledků vystřídala šachovnice obřích dlaždic. Připomínalo to úvodní stránku kdejakého webového prohlížeče, anebo Windows 8.x, které ovšem koncepci dlaždic spíše zdiskreditovaly.

Ruku na srdce, bylo to šílené, ale Seznamu patří pochvala přinejmenším za to, že zkusil zase něco nového, co se tehdy jevilo jako možný standard UX pro následující roky.

Nový Seznam jako příslib větších změn

A tak jsme se dostali až do března letošního roku, kdy Seznam opět experimentuje, uklízí a přebudoval svůj vyhledávač. Ten nový, který má být podle zápisku na blogu jakýmsi vstupem do rozsáhlejších proměn vyhledávače, už miniatury stránek nezobrazuje, je vzdušnější, modernější a připomíná i svoji zaoceánskou konkurenci.

762098877 11613007
Nový a vzdušný Seznam na desktopu i v mobilu má být předzvěstí větších proměn.

V Seznamu si zároveň uvědomují, že mobile-first se pomalu projevuje i u nás – vždyť podle Rankings.cz je mezi surfaři třetím nejpoužívanějším operačním systémem právě Android (Windows 7: 28,39 %, Windows 10: 28,34 %, Android: 21,45 %), a tak vyhledávač lépe přizpůsobili právě pro mobilní telefon. Má větší prvky, je přehlednější, svižnější… Zbytek už znáte.

393520317
Windows 7 (červeně), Windows 10 (fialově) a Android (hnědě)

Jak už jsem napsal výše , proměna vyhledávače od Seznamu má být půdou „pro novinky, které do budoucna plánujeme,“ a tak nelze než doufat, že skutečně dorazí.

Seznam slibuje, že chce být lokálnější – kontextuálnější. Chce jednoduše odpověď na otázky typu tady a teď. Zároveň do boje

Diskuze (41) Další článek: Takhle váš domov dopadne, když v něm vypukne požár!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,