Seznam představil nové Mapy.cz s hromadou vychytávek

Seznamácké mapy (mapy.cz) běžely už od podzimu ve stádiu betaverze, dnes je ale Seznam uvedl v definitivní a oficiální podobě. Nové mapy přináší zcela přepracovaný modernizovaný vzhled, ale i některé příjemné drobnosti jako třeba našeptávač vyhledávače, který bude zobrazovat možnosti už ve chvíli zadávání hledaného výrazu.

mapycz.png
Pokud vyhledáte ulici, v mapě se zvýrazní celá její délka, což se hodí u delších souvislých komunikací,
které jsou rozdělené na více ulic

Mapy mají také určitý „wiki-rozměr“, pokud totiž přidržíte klávesu CTRL a kdekoliv na mapě klepnete, zobrazí se v postranním panelu potřebné informace třeba o městě nebo jakémkoliv objektu v mapě. Kosmetických úprav se dočkal také vyhledávač tras, zvýraznění celých ulic v mapě a možnost vypnout různé vrstvy bodů zájmů POI. Pokud tedy nebudete chtít na mapě zobrazit třeba ikony restauračních zařízení, prostě jejich vrstvy vlevo nahoře vypnete.

mapycz.png  mapycz.png
Nové Mapy při klepnutí s klávesou CTRL zjistí o bodu co nejvíce informací

Na konkrétní mapový pohled nakonec můžete odkázat přes webovou adresu, případně si můžete vygenerovat jeho celistvý obrázek, což zpravidla konkurence nedokáže. Stejně tak při ručním měření trasy seznamácké mapy jako jediné široko daleko mezi dílčími body spočítá azimut a zobrazí ke každému bodu GPS souřadnice, což se bude hodit turistům. Škoda jen, že tuto ruční trasu nelze jako v případě jízdního itineráře uložit třeba do formátu GPX pro použití s kapesní navigací.

Nové Mapy.cz ještě z dob, kdy byly ve fázi uzavřeného testování

 

Snadný export naplánované trasy (nikoliv té ručně zaměřené) je další výhoda seznamáckých map.Mapy Googlu to sice umí také, nicméně trošku krkolomně. Nejprve totiž musíte naplánovat trasu, poté zjistit webovou adresu (získáte ji klepnutím na Odkaz) a nakonec vložit parametr &output=kml. Prohlížeč stáhne kompletní trasu, kterou můžete otevřít v Google Earth, případně konvertovat do GPX a dalších formátů, se kterým si už porozumí kapesní navigace.

Diskuze (38) Další článek: Internet za poslední dva roky zlevnil na polovinu

Témata článku: , , , , , , , ,