Apple | iMac

Sestavili jsme ekvivalent pro iMac Pro, ve srovnání s Applem jsme moc neušetřili

  • Apple využívá speciální komponenty, které běžné nekoupíte
  • Srovnatelnou sestavu prakticky nejde sestavit
  • Srovnatelnému PC budou chybět důležité vlastnosti Applu

Apple začal v Česku prodávat iMac Pro, nejvýkonnější pracovní počítač s macOS. Jeho ceny se však dostávají na částky, které jsme neviděli ani v případě Macu Pro. Za nejvyšší konfiguraci totiž zájemce zaplatí přes 400 tisíc korun. Nabízí se tedy otázka, kolik by stálo obdobné PC sestavené ze stejných nebo srovnatelných komponent.

Nic jako klon iMacu Pro s Windows samozřejmě postavit nejde, vždy se bude jednat o běžnou sestavu stolního počítače a monitoru. Zaměřili jsme se tedy čistě na komponenty a parametry. Nepůjde tedy o elegantní řešení počítače all-in-one, na druhou stranu bude snadno upgradovatelný.

Pro napodobení jsme si vybrali konfiguraci, u jejíž komponent bylo nejsnadnější vybrat výkonově srovnatelné alternativy:

  • CPU: Intel Xeon W (14 jader)
  • Paměť: 64 GB
  • GPU: Radeon Pro Vega 64
  • SSD: 2 TB
  • Cena: 261 590 korun

Zádrhely: procesor i grafika

Apple v iMacu Pro využívá nové procesory řady Xeon W, které Intel představil teprve před několika měsíci. U nás nejsou k dostání vůbec, v zahraničních e-shopech jen sporadicky. V případě 14jádrového modelu jde o Xeon W-2175 se základním taktem 2,5 GHz a boostem 4,3 GHz.

Největším problémem při stavbě počítače s těmito procesory je ale základní deska. Xeony W sice využívají běžnou patici LGA 2066, ale jsou kompatibilní pouze s čipsetem Intel C422. A tady na výběr moc není, dostupná je aktuálně pouze Gigabyte MW51-HP0.

Grafika Radeon Pro Vega 64 samostatně koupit nejde, proto bylo třeba hledat nejbližší alternativu. Tou je AMD Radeon Vega Frontier Edition. Nabízí stejný počet stream procesorů velmi podobný výpočetní výkon a totožnou kapacitu HBM2 paměti, tedy 16 GB.

V případě operační paměti známe z parametrů Applu pouze kapacitu a ochranu ECC. Sáhli jsme proto po kitu Corsait Vengeance LPX 64GB se čtyřmi 16GB moduly. Bližší údaje nemáme ani o interním úložišti v podobě SSD a řídit jsme se tak mohli pouze kapacitou a co možná nejvyššími rychlosti přenosu. Prakticky jedinou možností je tedy Samsung 960 PRO.

5K monitor? Neexistuje

iMac Pro nabízí excelentní displej s rozlišením 5 120 × 2 880 a úhlopříčkou 27 palců. Panel má maximální jas 500 cd/m2 a stoprocetntně pokrývá široký barevný gamut DCI P3. Nic takového pro PC aktuálně nejde sehnat. Dell přestal svůj 5K model UP2715K prodávat a tak je nejblíž pouze LG UltraFine 5K. Tady ale může nastat potíž při používání s Windows, někteří uživatelné hlásí nekompatibilitu se svými notebooky s Thunderboltem 3.

Mnohem schůdnější alternativou by tak byla volba některého z 4K monitorů. V případě sedmadvacítek by to mohl být nejnovější model Dell UP2718Q UltraSharp. Ten pokrývá zmíněný widegamut z 97,7 %.

Nezbytné doplňky

Abychom se přiblížili iMacu Pro, přidali jsme do sestavy ještě dvě rozšiřující karty. Tou první je síťovka ASUS XG-C100C, která nabídne 10Gb ethernet, jenž na základní desce od Gigabytu nenajdeme. Druhou kartou do PCIe je potom Asus ThunderboltEX, která přidá rozhraní Thunderbolt 3 v podobě dvou konektorů USB typu C. Na iMacu jsou čtyři, nicméně kartu jsme dvakrát nezapočítávali.

Pro chod by se samozřejmě hodil také zdroj a skříň. Sáhli jsme po modelu Seasonic Prime 750 W s certifikací 80 Plus Titanium, která specifikuje účinnost 94 % při stoprocentním zatížení zdroje. Jako skříň jsme potom zvolili Corsair 900D. Tady je myšleno především na možnost instalace velkého diskového pole především pro práci s videem. U Applu se další úložiště řeší externími disky s rozhraním Thunderbolt 3, tady bude možné instalovat rychlé disky přímo do skříně.

V iMacu Alternativní sestava Cena
Procesor Intel Xeon-W-2175 Intel Xeon-W-2175 51 400 Kč
Grafická karta AMD Radeon Pro Vega 64 AMD Radeon Vega Frontier 27 200 Kč
Základní deska Gigabyte MW51-HP0 15 000 Kč
RAM 64 GB ECC Corsair Vengeance LPX 21 000 Kč
Úložiště 2 TB SSD Samsung 960 PRO (2 TB) 35 000 Kč
Monitor 5 120 × 2 880; wide-gamut Dell UP2718Q 55 300 Kč
Thunderbolt 3 4× USB-C Asus ThunderboltEX 1 800 Kč
Síťová karta 10 Gb/s Asus XG-C100C 2 700 Kč
Zdroj Seasonic Prime 750 W 6 000 Kč
Skříň Corsair 900D 9 000 Kč
OS macOS 10.13 High Sierra Windows 10 Pro 4 000 Kč
Celkem 228 400 Kč
Cena iMacu Pro 261 590 Kč

Cena: adekvátní

Srovnávací tabulka ukazuje, že jsme s naší sestavou ušetřili asi 33 tisíc oproti iMacu Pro. Je však nutné vzít do úvahy, že jsme se sice přiblížili parametrově, některé klíčové vlastnosti nám budou chybět. A nemusí to být pouze zcela odlišný koncept počítače nebo systém macOS. Bude chybět třeba unikátní čip Apple T2, který v iMacu Pro použil Apple vůbec poprvé. Ten obsahuje jednak řadiče pro diskové pole, zvukový řadič nebo řídí obrazové parametry i díky přední kameře, ale zároveň jde o bezpečnostní komponentu. Obsahuje Secure Enclave, kam jsou ukládána veškerá hesla, řídí hardwarové šifrování úložiště nebo bezpečný boot.

Pokud bychom se chtěli se stolní sestavou přiblížit alespoň z části těmto vlastnostem, pak budeme muset sáhnout po kompletní sestavě některého z výrobců jako je Dell, HP nebo Lenovo. A tady jsou ceny neúprosné – například ThinkStation P910 i s nižším výkonem bude vycházet asi na 11 tisíc dolarů, tedy téměř 300 tisíc korun s daní.

Diskuze (49) Další článek: Tak kde je ta další IT revoluce? Už na ni čekáme od prvního iPhonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,