Šest tipů a triků pro snadnější používání Windows 10

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 123

Názory k článku

16. 08. 2015 15:28

Mé patálie s windows.
Vyzkoušel jsem na mém PC již několik operačních systémů, nejprve zda se rozhodnout pro 32 či 64 Bitovou verzi, na svém PC jsem měl Win7 32 Bit, mám i licenci 64Bit tu jsem už 3x nainstaloval a testoval rozdíly, vždy jsem zjistil že 64 Bitová verze bootovala déle, všechny aplikace co mám na PC mám 43 různých aplikací samozřejmě včetně systémových, (kdysi jsem jich měl 59) všechny jsou ale pouze 32 Bitové, Corel 9, Audacity, Office, Acronis, jen jedna ,,Zoner foto studio 15“ dokáže využít i 64 bitový procesor, k mému zklamání se ale žádné zrychlení při úpravách fotek nekonalo, 64bitový systém zabral jen více místa na disku a zabral více paměti tu jsem v ale té době rozšířil na 8Gb - vše zbytečně, a proto jsem se vrátil k 32 bitovému systému, dokonce mám dojem že pracuje svižněji. Každopádně bootuje rychleji. Nemám totiž zájem na tom abych po zapnutí PC šel napřed do lednice či stavěl na kafe, prostě si chci sednout zapnout a začít pracovat.
A teď operační systém, zkoušel jsem win 8 v žádném případě u mne neuspěl, je to dle mne po Vistách naprosto nepovedený systém. (Win 8.1 jsem už nezkoušel.) Opět jsem se vracel k Win7, a velmi rád.
Před týdnem jsem provedl upgrade na Win 10, po rozjetí jsem byl napřed silně rozčarován primitivním vzhledem, bílá záhlaví oken a pod. také bootování bylo oproti win 7 katastrofální, plných 48 sekund, podotýkám že to nebylo hned při prvním spouštění kdy je to pochopitelné, ale až po čtvrtém pokusu po vypnutí a opětovném startu PC, přitom win 7 mi bootovali za pouhých 14 sekund.
Po delším laborování se ,,Startup Managerem“ a ,,Advanced Systém core“ jsem sice trochu vše zrychlil ale žádný zázrak se nekonal.
Hledal jsem tedy dále a zjistil, že v aplikaci SSD Fresh (aplikace pro optimalizaci operačního systému pro SSD disky) jsou po upgradu vypnuté všechny funkce, (mám na systém SSD disk) po opětovném zapnutí se vše konečně zrychlilo ale výsledků jako ve Win7 jsem prostě nedosáhl, odinstaloval jsem různé aplikace které ve Win 10 nepotřebuji, na některé jsem musel použít PowerShell protože normálně odinstalovat nejdou, nakonec jsem zjistil že jsem odstranil prakticky skoro všechny nové aplikace které ve Win10 jsou, neboť mně osobně jsou naprosto k ničemu. Ve Startup Manageru sice byla poznámka že případným vypnutím některých funkcí bych mohl dobu bootování zkrátit ještě z 19sekund o 3,8 sekundy ale pořád by to bylo pomalejší než ve Win7 nehledě na to, že i ve win 7 mi Startup Manager nabízel ještě možnost zkrácení a to o něco více jak 2 sekundy. Dobře, to jsem hodil za hlavu, sekunda tam nebo sem už nehraje roli
A tak jsem si našel možnost jak obarvit proklatě bílé záhlaví, to se mi povedlo. Některé věci zůstávají ale stejně bílé, např. kalkulačka a pod. Snažil jsem se s tím smířit ale včera jsem měl už toho primitivního vzhledu už dost, nebylo to jen tím, občas jsem musel kliknout i dvakrát na ikonu neboť se jaksi nic nechtělo dít. Rozhodl jsem se tedy vrátit do Windows 7.
Bohužel při snaze jak vše zrychlit jsem z C vymazal i složku ,,Windows old" . Musel jsem tedy udělat kompletně novou instalaci Windows 7, nejhorší bylo stáhnout po nové instalaci všech asi 200 aktualizací k tomu ještě asi 4 s dobrovolných, tam instaluji pouze ty které optimalizují rychlost a stabilitu win7, měl jsem toho plný zuby ale nelituji. Opět bootování 14 sekund a vypínání takřka okamžité, a také žádná nutnost občas klepnout i 2x na ikonu programu. Jediné plus snad win 10 mají, na ,,C“ potřebují o cca 3 Gb méně místa. Pro případ pochybností či dohadů jsem vše pomocí PrintScreenu zadokumentoval, abych mohl vše doložit důkazy. Pokud má někdo pochybnosti nechť se podívá na tyto stránky:

http://feryck.rajce.idnes.cz/Windows_10_bootovani_a_pr... ... a nyní Win 7
http://feryck.rajce.idnes.cz/Windows_7_bootovani/... U všech fotek je i stručný popis a ke každé je možno přidat komentář. Pro jistotu, aby zase někdo neprohlašoval že jsem ve win 7 neměl aktualizace, tak jsem udělal print screen i z tohoto a i několik dalších aplikací jako důkaz že jde o identický počítač.
Nechci zcela zatracovat Win 10, dle fotek je zřejmé že je rychlostí s Windows 7 skoro na stejné úrovni i když malinko přeci jen ještě podle mne potřebuje jaksi doladit a tu grafiku aspoň trochu vylepšit. Každopádně jsem uvěřil článkům o tom že je rychlejší a stabilnější jak dosavadní systémy, proto jsem provedl upgrade, ale jaksi se nic z toho slibovaného nekonalo a tak jsem se aspoň prozatím ještě vrátil k osvědčeným sedmičkám.
Ještě na vysvětlenou protože jsem na mém PC jediný uživatel, nikdy při instalaci nezakládám vlastní účet a nezadávám heslo, zadám pouze název PC a heslo přeskočím. Při bootování se pak ve win 7 vůbec neobjeví okno s nutností zalogovat se, u win 10 i když účet nemáte se to okno objeví, chvilku se tam točí ty pitomá kolečka a až poté ho přeskočí. To samé je u vypínání ve Win 7 jdu pouze na start a rovnou vypnout (nezajíždět na šipku) u win 10 musím na start, vypnout objeví se roleta a zde potvrdit vypnout, to je další zbytečný klik navíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 08. 2015 16:19

Tak jsem čekal ohledně nastavení barev nějaké klikátko v ovládacích panelech a místo toho jsem dostal popis na tři odstavce s hrabáním se v systémových souborech a registrech. Prostě ROFL

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 08. 2015 20:42

Nový, vytvořený s přihlédnutím k přáním uživatelů a hned takovéto rady aby to stvoření při normálním používání nesr.lo. Trvale zaručená zábava.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 08. 2015 17:59

Ta změna barvy oken sice funguje, ale zároveň rozbije některé UI prvky - všimněte si například toho, že dialog pro připojení k Wi-Fi má kolem sebe normálně mít stín, nicméně po tomto zásahu kolem sebe má pouze takový "rámeček". To samé se stane s centrum notifikací a panelem pro regulaci hlasitosti... Tedy jako funkčnější řešení doporučuji http://www.windowscentral.com/replace-those-white-title... ... kde se nakopírují už hotové soubory do složky Themes a k poškození UI nedojde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
13. 08. 2015 17:01

Ten clanek o smirovani je zrejme fake k propagaci nejkaeho skodliveho programu Windows spy destroy, osobne jsem monitoroval sit zda se neco odesila viz odkazy co jsou uvedene na tom webu, a muzu rict ze se pouziva jen jeden a to voxel.data.microsoft coz hlasi MS beh system jako pady a takove veci, ale ze by se odesilali data skrz psani a dalsi veci co je v clanku napsane je nesmysl, lidi by nemeli verit vsemu co se pise na netu, a rozhodne nedoporucuji stahovat nejakou pochybnou aplikaci, ktera muze provest jeste neco horsiho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
13. 08. 2015 14:26
13. 08. 2015 13:44

A je už nějakej nástroj na vrácení normální velikosti ikon na hlavním panelu? Lépe i zmizení, těch otravnejch čar pod nima?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 08. 2015 13:02

vyskusal som par tych veci, ale najlepsie je to aj tak ako to je, system je s aktualizaciami svizny a je radost s tym po case pracovat(bezi to na mac mini, 16gb, i7 2,3 a s klasickym diskom, intel dnes vydal update pre bc, opravil par veci)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
13. 08. 2015 13:01

meli radeji nechat podporu na 7cky jeste nakejch par let a meli by klid. Ale to je politika MS :D jako u XP, sotva zacali byt uz pouzitelne a jaks taks bezpecne tak je zarizli

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
13. 08. 2015 12:03

Pravé tlačítko na otvírání nabídky Start je super.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 08. 2015 11:25

"Složku otevřetena soubor aero.msstyles rovněž přejmenujte na color.msstyles."Hrškrtprdnawin...?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
13. 08. 2015 11:18

Mohu jen konstatovat, že mě přístup Microsoftu k neustálému překopávání "user interface" u Windows a u Office a změnám ovládání jednoduše neuvěřitelně sere. Lidi, co mají v MS tohle na starosti buď hulí nějaký speciální matroš, a nebo mají pocit, že uživatel potřebuje být neustále ve střehu (Podobně jako v hypermarketech, kde čas od času přemístí regály a donutí tak zákazníky všechno procházet a učil se znova...)Chtěl bych vidět např. výrobce automobilů, který by si model od modelu u svých aut dovolil měnit rozmístění ovládacích prvků na místě řidiče, třeba páčka blinkrů jednou vlevo, pak třeba vpravo, pak dát ovládání na volant ... víte co by se s ním stalo? Jednoduše by skončil!!!! Nikdo by mu ty krámy nekupoval ! Doma používám už několik let OSX od verze "Snow Leopard", a v každé další verzi bylo VŽDY předchozí ovládání více méně zachováno a pouze se rozvíjí o nové věci... prostě normální evoluce.Jinak řečeno, Microsoft dělá už x-tý rok po sobě permanentní revoluci a všechno překopává. Za většinového uživatele si mu dovoluji říct, ať s tím už jde konečně jednou do pr.ele!!!!PS: Jasně že vím, že jsou tady i alternativy... ale v každé korporaci jsou natvrdo nastavený standardy. Zatím nad MS drží ruku nějaký IT Bůh, takže je zatím standard, ale to taky nemusí být navždy ... že

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
13. 08. 2015 09:37

Tak včera jsem nahodil Win 10 Pro + Office 2016 preview (čistá instalace).Ať se na mě MS nezlobí, ale Win10, co se týče minimálně GUI je stále ve fázi betaverze. Krásně je to vidět zejména na tom Nastavení. Když ho otevřu v menu Start, vyskočí na mě složka s velkými modrými ikonami, které nikde jinde než tu už MS nepoužívá. Když na nějakou kliknu, tak se dostanu do rozhraní, které bylo ve Win 8.1 (naštěstí se to otvírá aspoň v okně) a následně když kliknu na něco podrobnějšího, tak skončím v klasickém Win7 rozhraní (a to i na tabletu). No a plus aby toho nebylo málo, tak viz ten tip - ještě tu máme naprosto klasické Ovládací panely z Win7....Neuvěřitelně roztříštěné rozhraní, duplicitní položky atd... Jo a opravdu nechápu, kdo v MS má takovou lobotomii, že nechá defaultně jen bílou bez možnosti změny (když v předchozích verzích to měnit šlo). Obzvláště s podivem to je ve chvíli, kdy pochopil jakou kráv...vinu udělal v Office 2013, kde ta bílá byla otřesná, takže v Office 2016 už to má zase nějaké barvy....Opravdu nepochopím, co je tak problematického, mít jak ve Win, tak Office jedno blbé šoupátko, kde si člověk vybere barvu pozadí....BTW: Ten tip na černé pozadí Vám funguje? Zkoušela to redakce? Já to včera zkoušel a nešlo to (podle jiného návodu). Dost možná to byla jen feature test verzí....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (11)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
13. 08. 2015 09:23

Škoda, že ste nedali tip, ako zrušiť zoznam "NAJPOUŽÍVANEJŠIE" v ponuke Štart. Otravuje ma to už od čias Windows XP (ale tam sa to dalo ľahko vypnúť).Je to najväčšia blbosť vo Windows. Nikdy som to nepoužil, pretože mi to ponúka aplikácie, ktoré v danej chvíli vôbec nepotrebujem spúšťať.Ideálne by bolo nahradiť to vlastným editovateľným zoznamom, kde by som si dal Dropbox, OneDrive, Google Drive, odkazy na často používané priečinky ... A preskočil by som tak jeden krok (spustenie prieskumníka).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (9)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
13. 08. 2015 08:31

a jak úplně odstranit "rychlý přístup" ať tam nepřekáží? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 08. 2015 06:36

Dosť atypickė vŕtať sa do OS cez registre. Ale MS chce blbovzdorný OS, tak najjednoduchšia cesta je všetko zakázať

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
13. 08. 2015 01:57

2 tipy jak si ji neusnadnit, ale vyřešit:1) nepoužívat Windows 10
2) přejít na OS10 nebo zpět na W8.1 ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
13. 08. 2015 01:24

Kolik vám zabírá složka Windows ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (27)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
13. 08. 2015 00:32

Jsem první! Jo aha, k tématu, eště by se tam dalo přidělat kde nastavit zakázání hlášek o nepřítomnosti antiviru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (15)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor