Senzory na tělo: miniaturní počítače, které nás budou hlídat

Sálovými počítači to začalo a nakonec to skončí uvnitř našeho těla. Nejdříve nás ale čeká éra počítačů přímo na těle.
Kapitoly článku

Revoluce v životě i ve zdravotnictví

Pro lepší zdraví v životě a snazší a efektivnější léčbu případné nemoci jsou data a statistika o fungování daného těla nesmírně hodnotná. S velkou pravděpodobností nám příchod těchto zařízení zcela změní život tak, jak ho známe.

foto_ibm_4df9d29b54.jpg
O vaše zdraví se bude na dálku průběžně start třeba Watson, stejně tak o miliony dalšíc. Cloud, umělá inteligence a Big Data konečně ukážou sílu, která pomůže každému člověku

Díky měření budeme moci pozorovat efekty různých činností, jídel či pití na naše tělo. Data jsou důležitá především pro lékaře, kteří budou mít informace o vašem těle na požádání k dispozici. Ale pokud si představíme budoucnost třeba v roce 2020, už se ani v základním režimu nebude jednat o živého lékaře, ale například formu Watsona, který dle statistik a hodnot zjistí problém ve značném předstihu a doporučí vám, co dělat pro zlepšení díky bohaté databázi podobných případů a vzorů dat.

TIPY:

Představme si i snadnou možnost záchrany života při akutních problémech – infarkt a podobně, kdy může takový chytrý náramek sám okamžitě kontaktovat záchranku s potřebnými údaje o poloze a stavu, i když budete už zcela mimo a náhodou sami bez pomoci.

Efektivní budoucnost

I když kompletní platformy určitě vzniknou globálně podobně jako sociální sítě (zapomeňte na to, že by takovou platformu programoval stát, stačí vidět jaké problémy provázel jednoduchý email – datové schránky) a stejně jako v minulosti budou obsazovat jednotlivé trhy, nesmíme zapomínat, že i další subjekty se začnou přizpůsobovat.

Pojišťovny mohou nabídnout výhodnější poplatky pro uživatele, kteří budou sledování a budou poskytovat svá data, Můžeme si jistě představit i dobu, která bude penalizovat nezdravý způsob života a takoví jedinci budou na pojištění platit výrazně více.

screens.png

Už to není žádná vědeckofantastická představa – stačí náramek se senzory, platforma v cloudu a chtíč pojišťoven ušetřit a vydělat. A až se budete při narozeninové oslavě přecpávat dortem a alkoholem, čekejte, že příští měsíční splátka pro pojišťovnu bude o to vyšší.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,