Chytrá domácnost | Roboti | Zahrady

Segway Navimow je konečně opravdu chytrá robotická sekačka na trávu

V oblasti chytrých robotických vysavačů už během posledních let došlo k obrovské inovaci a většina modelů už má spousty senzorů, využívají mobilní aplikaci, umělou inteligenci k analýze prostoru a spoustu dalších užitečných funkcí. Pokud jde ale o robotické sekačky na trávu, tam se doposud technologie zasekly v minulém století. Dosavadní modely byly primitivní a aby fungovaly, musely mít v zemi drát, podle kterého se řídily v rámci dané plochy pozemku.

Segway ale nyní představil svou první chytrou robotickou sekačku Navimow, která už obsahuje moderní technologie, jaké očekáváme. Sekačka využívá GPS souřadnice s přesností na 2 centimetry (řídí se i dle lokálního vysílače) a hlavně má řadu senzorů, takže se dokáže chytře vyhýbat překážkám a upravit tak algoritmus sekání trávy vašeho pozemku. Problém tak nejsou pohozené hračky, zvířata nebo hrající si děti. Jakmile dojde k detekci, robot automaticky zastaví rotující čepele a začne sekat až v bezpečné vzdálenosti od daného objektu.

Segway Navimow si přitom poradí i s větším stoupáním a klesáním trávníku až 45 stupňů a zároveň se jedná o velmi tichou sekačku s hlukem maximálně 54 dB. Kryt je pochopitelně voděodolný a odolá i dešti (IPX6). Samozřejmě nechybí mobilní aplikace s možností konfigurace a ochrana proti krádeži. Za příplatek je možné dokoupit „garáž“ coby dokovací stanici, ultrazvukový senzor, čepele a rozšiřující anténu pro přesnější GPS signál.

K dispozici jsou čtyři modely, které jsou rozdělené dle velikosti travnaté plochy, o kterou se budou starat.

Srovnání sekaček Segway
Model Sečená plocha Aku Ultrazvuk Konektivita Cena
Navimow H500E 500 m² 5,2 Ah Wi-Fi 1199 eur
Navimow H800E 800 m² 5,2 Ah LTE 1499 eur
Navimow H1500E 1500 m² 7,8 Ah LTE 1999 eur
Navimow H3000E 3000 m² 10,4 Ah ✔️ LTE 2499 eur
Diskuze (46) Další článek: Fyzik Michio Kaku říká: „Mimozemšťané mohou být o miliony let vyspělejší než my.“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,