Šéf Twitteru a prezident Íránu si tweetovali o cenzuře v zemi

Írán je společně s Čínou a několika dalšími pochybnými režimy specialista na cenzuru a blokování internetu. V zemi je tedy už tradičně nedostupný Twitter, Facebook a v době voleb pak často také další služby jako Blogger, YouTube aj.

Je to přitom poněkud paradoxní situace, poněvadž čerstvý íránský prezident Hasan Rúhání Twitter používá a je na něm docela aktivní. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se prezidenta na dostupnost mikroblogovací služby v Persii zeptá přímo zakladatel a šéf Twitteru Jack Dorsey.

Jestli před pár dny média referovala o telefonátu mezi Rúháním a Obamou, včera a dnes je to komunikace právě s Dorseym na Twitteru, který položil opravdu prostou otázku: „Dobrý večer pane prezidente. Mohou obyvatelé Íránu číst Vaše tweety?“ Íránský vůdce včera večer našeho času Dorseymu skutečně odpověděl: „Dobrý večer Jacku. Jak už jsem dříve prohlásil, budu se snažit, aby měl můj lid pohodlný přístup k informacím na celém světě, poněvadž je to jejich právo.“

Ať už to dopadne jakkoliv, faktem zůstává, že se z Twitteru stal svým způsobem jakýsi mediálně-diplomatický kanál, dvou kratičkých zpráviček si totiž záhy všimla CNN a další zpravodajské stanice.

Diskuze (9) Další článek: Chrome 30 umí rychle vyhledávat podle obrázku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,