Šéf Paypalu: Bitcoin může způsobit revoluci, NFC přišlo pozdě

Na letošní konferenci Leweb vystoupil i prezident Paypalu – David Marcus, který se vyjadřoval nejen k novým kryptoměnám ale i k prodeji zboží v klasických obchodech.

Podle jeho slov může Bitcoin způsobit revoluci, což rozhodně nelze říct třeba o NFC. Podle něj je NFC pro transakce jen jinou formou platby kartou a nic nového nepřináší. Stále je nutné něco někam přikládat a zadávat pin.

Marcus má rád bitcoiny a nějaké i vlastní, ale je dle něj zatím stále problém, aby lidé pochopili, že zatím se nejedná o měnu v pravém slova smyslu, ale spíše o uložení prostředků a distribuovanou šifrovanou účetní knihu, kterou nelze běžnými způsoby podvrhnout. Pro použití jako měny je nutné, aby hodnoty byly stálejší, čehož bychom se v budoucnu a s větším rozšířením měli dočkat.

Důležité je i rozšíření u obchodníků, implementaci v platebních bránách jsou teprve na počátku. A pokud jde o negativní postoj k NFC, Marcus očekává, že se nákup zboží v obchodech v následujících deseti letech zcela promění a budou velmi úzce svázaný s internetovým obchodem dané společnosti.

Systém placení u kasy zkrátka čeká na revoluci, většina obchodníků má připojení k internetu a stále větší množství zákazníků pak chytré mobilní zařízení připojené na internet. A právě tyto části by se měli podílet na velké proměně toho, jakým způsobem vůbec zboží v kamenných obchodech budeme nakupovat.

Cílem je co nejjednodušší a nejrychlejší nákup odkudkoli a platba coby jedna součást celého procesu nákupu by měla být takřka „neviditelná“. David Marcus tak počítá s konceptem zaplatím odkudkoli a vyzvednu si okamžité z jakékoli lokální prodejny už bez placení a čekání. NFC je z toho pohledu jen další forma platební karty, což v online světě už nedává smysl.

 

Diskuze (142) Další článek: Spotify zítra dorazí do Česka i na Slovensko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,