Instagram

Šéf Instagramu trvá na tom, že aplikace nikoho neodposlouchává

S rozmachem Instagramu během posledních let přišla I otázka, kterou si lidé kladou u každé velké sociální sítě. Odposlouchává aplikace přes mikrofon telefonu soukromé konverzace osob, aby zobrazovala cílenější reklamy? Téměř každému uživateli se stala situace, která by něco podobného naznačovala. Šéf Instagramu Adam Mosseri se snažil poskytnout vysvětlení.

Mosseri o tom hovořil v televizním rozhovoru pro CBS This Morning, kde se jej moderátor přímo zeptal, jak to s odposloucháváním doopravdy je. Facebook sice dlouhodobě tvrdí, že nic podobného v žádné své aplikaci neprovozuje a nezávislým vyšetřováním mimo společnost se nic nepovedlo potvrdit, stále ale panuje nejistota. 

Náhoda. Ale jde se jí naproti

Mosseri to dle očekávání zásadně odmítl. Vysvětlení, které poskytl, ale vzbuzuje další otázky. Podle něj je totiž možné, že pokud se s přáteli bavíte o tématu a následně vám o něm Instagram ukáže reklamu, nemusí vždy jít o čistou náhodu.

Například se podle Mosseriho běžně stává, že lidé mluví o věcech, které prvně viděli online, aniž by si to uvědomili. „Možná máte rádi jídlo a restaurace. Viděli jste restauraci na Facebooku nebo Instagramu, která vás zaujala. Tak o ní začnete mluvit a pak se zobrazí znovu. Myslím, že tohle se stává často,“ uvedl šéf Instagramu.

Sociální sítě a jejich algoritmy jsou velmi pokročilé a o lidech toho ví více, než si uvědomují. Zaznamenávají každý váš pohyb po aplikaci a podle toho vyhodnocují, jaké máte aktuální zájmy. Následně se tomu přizpůsobí reklamy, které jsou vám  zobrazovány.  Je proto možné, že o něčem mluvíte a následně se na stejné téma objeví i reklama, aniž by to muselo nutně znamenat, že vás aplikace odposlouchává. 

Odposlech by byl problém i technicky

Navíc jak vysvětlil v roce 2017 bývalý inženýr Facebook Antonio Garcia Martinez, odposlouchávání reálných konverzací lidí by bylo technicky velmi náročné, byť ne neproveditelné. Facebook by musel denně zpracovávat až 33× více dat, než zpracovává dnes a vytvářet přepisy každého rozhovoru. Přitom lidé tráví většinu času mluvením o jiných věcech než nákupech, takže by byla většina dat nepotřebný šum. 

I kdyby navíc Facebook odposlouchávání zahajoval jen po vyslovení klíčových slov, jako to dělají chytré reproduktory, stejně by to podle Martineze někdo odhalil. A vzhledem ke stovkám různých druhů telefonů a operačních systémů vyslovil pochybnost, jestli je něco podobného vůbec možné z programátorského hlediska. 

Diskuze (8) Další článek: OneDrive získá osobní trezor. Bude speciálně jištěný pro citlivá data

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,