Sedm procesorových novinek v testu

V posledních týdnech Intel inovoval nabídku procesorů. Srovnáme šestero Intelů a jeden nový Athlon X2.

Časy, kdy se uživatelé starali pouze o to, kolik jim koupě nového procesoru přinese snímků ve hrách, jsou nenávratně pryč. Samozřejmě že ne úplně, ale mnozí se již zajímají i o spotřebu a tepelný výkon. Na to museli zareagovat i výrobci, a tak se stále vylepšují výrobní a úsporné technologie. Do konce tohoto roku by měl přijít Intel dokonce se 45nm technologií, která by podle něj měla znamenat největší revoluci počítačových čipů za posledních čtyřicet let.

Zůstaňme však v přítomnosti a podívejme se na poslední trendy. Z nejrůznějších důvodů, jako byla vysoká spotřeba, velké výrobní náklady a problémy s dosahováním vyšších frekvencí, pustili se výrobci cestou vícejádrových procesorů. Aby toho nebylo málo, dočkali jsme se i zvětšování či zmenšování vyrovnávací paměti L2, která slouží k přenosu dat mezi procesorem a pamětí operační.

ilustrak.jpg

Značení procesorů v kostce

Zaběhnuté značení procesorů Intel bylo rozšířeno o další kousky. Původně nejslabší procesor s jádrem Conroe E6300 měl pouze 2MB vyrovnávací paměť. O něco později ale tyto modely nahradila 4MB varianta, která dostala do názvu E6320 dvacítku, stejně jako procesor s vyšším násobičem E6420. Procesory označené jako E6x50 jsou pak obdobou svých původních modelů pouze s rychlejší sběrnicí tikající na 1 333 MHz. Posledním přírůstkem řady Core 2 Duo je E6540, který na rozdíl od svého kolegy (E6550 ) postrádá technologii TXT (Trusted Execution Technology), která slouží k vylepšení ochrany počítače proti škodlivému softwaru.

Nějaký čas po uvedení Core 2 Duo řady E6xxx se objevila levnější řada verze E4x00, která plní úlohu levnější řady Core 2 Duo s poloviční velikostí L2 cache, tedy 2 MB a pomalejší 800MHz sběrnicí. Po příchodu procesorů Core 2 Duo E6320 a E6420, kterými Intel srovnal velikost L2 cache u všech vyráběných modelů dvoujádrových Core 2 Duo na 4 MB suplují roli starší Core 2 Duo E6300 a E6400.

Ke starším Core 2 Duo navíc přibyla řada Pentium E2xx0, která je postavena na architektuře Intel Core. Představte si původní E6600, snižte rychlost jeho sběrnice z původních 1 066 na 800 MHz a jeho vyrovnávací paměť L2 ze 4 na pouhý 1 MB, a dostanete nové Pentium.

V nabídce procesorů AMD se zatím žádné harakiri nekoná, do méně výkonných počítačů jsou určeny jednojádrové Semprony a Athlony 64, do multimediálních a herních sestav patří dvoujádrový Athlon 64 X2 a pro největší fajnšmekry je připraven Athlon 64 FX.

Výsledky přetaktování? Více než příjemné

Dvoujádrové Pentium E2140 a E2160, kterou na pultech obchodů naleznete za příjemnou cenu i pod dva tisíce korun s daní, v podobě modelu E2140 dovolilo zvýšení frekvence až na 2,96 GHz, což je nárůst o 85 %. S lepším chlazením bychom se jistě dostali i výše. Mile překvapil také Celeron, jehož frekvence se zastavila až na 3,37 GHz. Ve sféře dražších procesorů si přetaktováním nejvíce polepšil inovovaný E6320, který si nechal zvýšit výkon o téměř 65 %. Ostatním se podařilo zvednout frekvenci v rozmezí 30–40 %, s výjimkou nejvýkonnějšího čtyřjádrového Core 2 Extreme QX6850. Výsledky přetaktování ale berte spíše jako orientační, každý procesor se liší kus od kusu, a málokdy se podaří dosáhnout výsledku, který ve srovnání s tím, co se dá najít v diskuzních fórech či recenzích, nadchne. Inu, každý majitel se spíš vytahuje s lepším kusem, a ti méně štastní s průměrným či pomalejším procesorem se krčí v koutku.

Díky cenové politice výrobců procesorů už zdaleka neplatí, že starší modely jsou cenově výhodnější, v nabídkách obchodů běžně najdete méně výkonné procesory prodávané za cenu vyšší, než mají novější modely či procesory s dvojnásobnou velikostí L2 cache. Platí to zejména u procesorů Core 2 Duo. Naposledy zamíchalo kartami velké červencové zlevňování, díky kterému testovaný Core 2 Duo E6320 teď stojí téměř stejně, jako druhý testovaný Core 2 Duo E6550, který ale už v základu běží na mnohem vyšší frekvenci. A podobných nesrovnalostí najdete v cenících více. Pokud v tom máte zmatek, orientaci v novinkách snad usnadní článek Velké zlevňování Intelů už i v českých obchodech, kde se jednotlivým změnám, rozdílům a novinkám věnujeme podrobněji.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,