Sedm generací cloudu

(inzerce) T-Systems má za sebou řadu řešení komplexních cloudových služeb s vysokými bezpečnostními nároky, zahrnujících migraci aplikací a integraci dat do produkčních cloudů.

T systems logo.pngCloud computing je poměrně stará záležitost, která se v posledních letech dostává do popředí díky potřebě firem pružně reagovat v oblasti IT na měnícící se podmínky trhu. V podstatě lze říci, že v tak rychle se rozvíjejícím odvětví a u tak dynamické oblasti, jako je cloud, přichází nová generace každým rokem.Dynamické služby T-Systemsmají dlouhou historii s první generací cloudových služeb v letech 2005 a 2006 byl T-Systems celosvětově první, kdo nabídl konkrétní cloudové služby pro firemní aplikace (SAP). Bylo to v době, kdy se stále více komunikačních služeb přesouvalo na web – v roce 2006 byl například spuštěn Twitter –a stále více podnikových aplikací přecházelo do síťového prostředí. Silné zázemí více než tří tisíc specialistů na oblast SAP umožnilo po pilotních projektech vroce 2004 spustit v roce 2005 ostrý provoz cloudových služeb pro podnikové aplikace SAP. Dynamickou platformu v té době využívalo 15 zákazníků a k dispozici byla i skutečná technická škálovatelnost, kterou využívala například společnost Vorwerk. Analytici ze společnosti Experton tehdy označili T-Systems za pionýra v oblasti dynamických služeb.

T-Systems.jpg

Od samého počátku hrály v nabídce významnou roli bezpečnost a související telekomunikační služby. Například v roce 2006 zajisťovala společnost kompletní ICT infrastrukturu pro fotbalové mistrovství světa v Německu – na všech stadionech a včetně zajištění přenosů všech zápasů. Jen nadnárodní společnost poskytující end-to-end služby, jako je T-Systems, je schopna zajistit všechny informační a telekomunikační technologie z jednoho zdroje spolu s odpovídající úrovní služeb a nezbytným zabezpečením. Tyto zkušenosti jsou zúročeny ve trategii rozvoje cloudových služeb – například výpadek celého datového centra v rámci komplexu TwinCore datacenter nijak neovlivní provoz u zákazníka.

Dnes zhruba 70 procent nových klientů volí cloudové služby SAP, dynamická SAP řešení rostla od roku 2009 v desítkách procent. Například v minulém roce to bylo více než třicet procent.

V roce 2007 se stále více domácností připojovalo k internetu širokopásmovými technologiemi, v USA byl představen iPhone – obojí bylo předzvěstí velmi rychlého nárůstu objemů přenášených dat jak u koncových uživatelů, tak ve firemní sféře. Zaměřili jsme se proto na optimalizaci síťových spojení mezi zákazníky a datovými centry. Zavedli jsme sítě rozpoznávající aplikace (application aware networks), a stali jsme se tak prvním poskytovatelem end-to-end služeb připraveným na cloudové služby. Naše sítě “poznají“, jaké aplikace jsou v daný okamžik využívány, a přizpůsobí tomu přenos dat. Navíc data při přenosu deduplikujeme, čímž lze propustnost sítí zvýšit až desetinásobně.

T-Systems.jpg

Například pro společnost Heineken jsme migrovali a centralizovali 130 SAP systémů z řady zemí a kontinentů do datového centra v Německu. Třetí největší výrobce piva tak výrazně posílil svou schopnost flexibilně reagovat na měnící se situaci na trhu. Nezbytná spojení jsou realizována prostřednictvím nové korporátní sítě “HeiNet“, která spojuje tisíce zaměstnanců na více než 650 lokalitách po celém světě a podporuje rychlé připojování nových partnerů či obchodních jednotek podle přednastavených vzorů (tzv. dynamic provisioning). Zároveň jsme posílili oblast bezpečnosti v datových centrech TwinCore jak z hlediska odolnosti a redundance, tak z pohledu zabezpečení dat při přenosu, který probíhá výhradně v rámci prostředí T-Systems a s využitím VPN tunelů. Na konci roku 2007 jsme již provozovali na tisíc systémů na dynamické platformě a společnost získala ocenění SAP Pinnacle Award.

Podnikové aplikace jsou oblast, kde spolehlivost a garance dostupnosti hrají klíčovou roli, zákazníkům jsme proto nabídli skutečnou cloudovou alternativu k plnohodnotnému outsourcingu poskytovanou ze zabezpečených datových center po celém světě. Z hlediska bezpečnosti plníme certifikace, jako je ISO 27001, která zahrnuje ochranu před vnějšími kybernetickými útoky. Díky tomu, že služby hostujeme v České Republice, Německu a samozřejmě i v dalších evropských zemích, kde T-Systems působí, spadáme pod přísnou evropskou a národní legislativu o ochraně privátních dat a nepodléháme americké legislativě, jako je Patriot Act. Navíc věnujeme zvláštní pozornost školení zaměstnanců v oblasti bezpečnosti a odpovědnost za ochranu privátních dat považujeme za jednu z hlavních priorit. V současné době máme celkem 21 vysoce zabezpečených datových center TwinCore kategorie TIER III+ s dostupností přes 99,98 procenta. Datové centrum této kategorie se nachází i v Praze.

Díky finanční krizi v roce 2009 se cloud stal pro řadu zákazníků rychleji skutečnou alternativou – řada podniků se naplno zaměřila na virtualizaci a formy cloudu, jako jsou IaaS a PaaS, představovaly další logický krok. Poptávka po dynamických službách tak rychle rostla stejně jako zájem o další spektrum nástrojů a řešení pro spolupráci, komunikaci a přístup z mobilních zařízení k podnikovým procesům. Rok 2009 byl díky tomu pro nás velmi úspěšný a přinesl řadu významných zákazníků jako BP, MAN, Linde či Philips i celkový objem objednávek bezmála devět miliard eur. Především se nám ale podařilo získat největší cloudovou objednávku svého druhu: Převzali jsme odpovědnost za 8 000 serverů společnosti Shell a migrovali je do dynamických datových center – dnes na platformě dynamických služeb běží na 120 globálních SAP systémů Shellu.

T-Systems iPad.jpg

V roce 2010 začal růst podíl dotykových a mobilních zařízení používaných uživateli. S jistým zpožděním se tento efekt začal projevovat i v podnikové sféře. T-Systems proto

jako jeden z prvních poskytovatelů ICT služeb odpověděl nabídkou mobilních řešení pro clouda mateřské společnost DTAG zase podpořila investice do mobilních širokopásmových sítí. Zaměstnanci začali v práci stále častěji využívat svá vlastní zařízení, na což jsme reagovali poskytnutím rozsáhlého portfolia nástrojů pro správu mobilních zařízení, které jsme posléze doplnili o správu instalace aplikací a další funkce. Zároveň jsme dále rozšiřovali škálovatelnost našich cloudových služeb – prvním zákazníkem, kterému jsme nabídli stoprocentní flexibilitu, tedy možnost škálovat od 0 do 100 procent a zpět (!), byla společnost Continental. Navíc jsme se v roce 2010 stali prvním globálním poskytovatelem s certifikací SAP pro poskytování cloudových služeb.

Poté, co jsme nabídli mobilní služby, bylo logické zaměřit se v šesté generaci cloudových řešení právě na prvky dynamické spolupráce a sociálních sítí, které silně podporoval růst v dotykových zařízeních. Řada velkých podniků ale nechce spoléhat na služby veřejných cloudů a hledá možnost, jak tyto funkce vybudovat v bezpečném prostředí dynamických softwarových platforem společností, jako jsou SAP, Microsoft či Cisco, provozovaných na bezpečném privátním cloudu T-Systems. V minulém roce jsme tak například pro Daimler realizovali největší změnu dynamické platformy pro spolupráci – migraci 200 000 zaměstnanců z Lotus Domino na Microsoft Lync. Ti nyní využívají aplikace, jako jsou Exchange, SharePoint a Lync, provozované na cloudu T-Systems. Naše výhoda umístění datových center v Evropě, kde nemá platnost Patriot Act, tím navíc ještě posílila – dnes tak dynamické služby T-Systems využívá na 600 korporátních zákazníků. V roce 2011 jsme také realizovali cloudové projekty pro české zákazníky, mezi které patří například významná softwarová firma Software602 nebo digitální reklamní agentura Actum|G2.

Jsme přesvědčeni, že cloud bude v nejbližší budoucnosti nejvýznamnějším růstovým faktorem v oblasti IT služeb na evropském trhu. Dynamické služby, jako jsou e-mail či SAP poskytovaný z cloudu, se stávají standardem a CIO se stále častěji zaměřují na migraci nestandardních aplikací, jako jsou mobilní HR systémy či legacy systémy do cloudu. V T-Systems se proto letos zaměříme v sedmé generaci našich cloudových služeb především na migraci komplexních aplikací a problematiku integrace dat. Naše služby Cloud Readiness pomáhají zákazníkům vybrat, co může být přesunuto do cloudu a jakou strategii v jednotlivých případech zvolit. Cloud samozřejmě nemusí být vždy tou jedinou či nejlepší volbou. Pro nás je nejdůležitější, aby zákazník viděl reálný přínos spolupráce s námi, a proto klademe důraz na dlouhodobou podporu.

Další článek: Nové hybridní čipy Trinity od AMD již ve dvou noteboocích Asus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,