Technologie | Seagate | Pevné disky

Seagate: 100TB pevné disky budou k dispozici do roku 2025

Kapacita pevných disků neustále roste, v běžném prodeji už jsou 14TB modely a větší kapacity se už pomalu chystají na trh. Seagate zveřejnil podrobnosti k následujícímu vývoji v oblasti pevných disků a jaké kapacity můžeme očekávat.

Díky tomu, že Seagate pracuje na nové technologii HAMR (heat assisted magnetic recording) už téměř 20 let, dočkáme se konečně rychlého přechodu, protože nový způsob umožňuje obejít omezení (místo se zahřeje miniaturními lasery na 400 stupňů Celsia na méně než nanosekundu, což usnadňuje přesné ovlivnění pomocí magnetického pole) a zapsat více dat na menší plochu plotny.

První pevné disky postavené na technologii HAMR budou vybraným partnerům a společnostem dostupné ještě do konce roku, v obchodech se s nimi setkáme ale až v roce 2020. Do tohoto roku by se měly vyřešit i zbývající problémy a Seagate počítá s tím, že v roce 2019 už bude nabízet 20TB modely a do roku 2023 pak 40TB či 50TB disky.

V té době už by mělo dojít k přechodu na ještě na mírně vylepšenou technologii HDMR (heated dot magnetic recording), která by měla umožnit zvýšení kapacity pevných disků na 100 TB přibližně v roce 2025.

Konkurenční Western Digital vyvíjí vlastní technologii MAMR (Microwave assisted magnetic recording), která funguje na podobném principu, ale dle tvrzení nabídne větší výdrž a spolehlivost. K uvedení prvních disků s MAMR dojde v roce 2019.

Je jasné, že vysokokapacitní pevné disky jsou důležité hlavně v oblasti serverů a datacenter, takže kromě rychlosti bude také záležet na tom, jakou budou mít disky spotřebu a jaké množství zapsaných dat zvládnou.

Diskuze (22) Další článek: Nové nositelné zařízení vylepšuje přirozené regenerační schopnosti žab

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,