Starlink | Poskytovatelé internetu | Připojení k internetu

Se Starlinkem až na kraj světa. Satelitní internet s globálním roamingem vyjde na 4500 Kč měsíčně

Starlink vyzývá některé své uživatele, aby za 200 amerických dolarů měsíčně (cca 4500 Kč) vyzkoušeli novou službu „Global Roaming“. Uvádí, že nový tarif „umožní vašemu Starlinku připojit se k internetu téměř z jakéhokoli místa na světě,“ informuje Ars Technica.

„Globální roaming využívá mezisatelitních spojů Starlinku (tzv. vesmírných laserů) k zajištění připojení po celém světě. Jelikož se jedná o novou technologii, můžete očekávat vysokorychlostní služby Starlinku s nízkou latencí, které se střídají s krátkými obdobími špatného nebo žádného připojení. To se však časem výrazně zlepší,“ stojí v e-mailu zveřejněném v pátek 17. února na diskuzním webu Reddit.

Globální roaming od Starlinku

Z dosavadních ohlasů vyplývá, že přinejmenším část pozvánek byla zaslána lidem, kteří jsou na čekací listině na běžnou službu Starlink pro domácnost. „Účast v Global Roamingu nebude mít vliv na vaše místo ve frontě na službu pro domácnosti,“ uvádí se v e-mailu od Starlinku.

Zájemci budou muset zaplatit 599 dolarů (cca 13 300 Kč) za hardware. Cena je tedy stejná jako v případě přijímače určeného pro pevnou adresu. Měsíční paušál je však bezmála dvojnásobný – zatímco Starlink pro domácnosti přijde na 110 dolarů (cca 2400 Kč), verze s možností globálního roamingu stojí 200 dolarů (cca 4500 Kč) za měsíc.

E-mail od Starlinku E-mail od Starlinku

Starlink již nabízí službu RV pro obytné vozy za 135 dolarů měsíčně „s jednorázovou cenou 599 dolarů za přenosný hardware nebo 2500 dolarů za hardware, který lze používat v pohybu.“ Služba je však omezena na kontinent uživatele a často dosahuje nižších rychlostí než standardní tarif. Zákazníci, kteří používají tento tarif v cizí zemi déle než dva měsíce, musí svůj účet přesunout do nové lokality nebo si zakoupit další Starlink.

Je to „obezlička“, nebo ne?

PCMag tvrdí, že „společnost SpaceX poslala zprávu nejméně dvěma lidem, kteří žijí v zemích, kde Starlink není dostupný,“ včetně Grónska. To může teoreticky naznačovat, že SpaceX hodlá využít roamingovou službu, aby dostala Starlink do zemí, kde jej místní regulační orgány neschválily.

Plán na spuštění globálního roamingu může představovat způsob, jak obejít mezeru v platné legislativě. Minulý týden společnost SpaceX v tichosti oznámila, že její služba Starlink Maritime, určená pro provoz na lodích, je dostupná po celém světě. S cenou 5000 dolarů měsíčně (cca 111 tisíc korun) se jedná o suverénně nejdražší tarif v nabídce.

V e-mailové pozvánce se však uvádí, že roamingová služba je podmíněna schválením regulačními orgány, a naznačuje, že by měla být využívána pouze v „povolených“ oblastech: „Služby globálního roamingu jsou podmíněny schválením regulačních orgánů. Seznam schválených území najdete na mapě Starlink.“.

Diskuze (16) Další článek: Jak bezpečně otevřít podezřelý soubor nebo web? Windows Sandbox ochrání počítač před malwarem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,