Doprava | Brno

Sdílené koloběžky Bird jsou v Brně. Chystá se tam i konkurenční Lime

Do Brna aktuálně zavírala služba se sdílenými koloběžkami Bird. Ty si mohou uživatelé objednat skrze mobilní aplikaci. Zaplatí nástupní poplatek a poté za každou minutu využívání, vrátit ji mohou v rámci vyznačené zóny.

Služba Bird umožňuje zapůjčení libovolné z koloběžek, vrátit ji přitom můžete kdekoliv ve vyznačené zóně. Zaplatíte za samotné zahájení jízdy podobně, jako to funguje u taxi služeb, přičemž částka činí 25 korun. Následně za každou další minutu používání si služba řekne o 3 koruny a je přitom jedno, jakou vzdálenost ujedete. Cena je vždy stržena z kreditu, který se dobíjí skrze kartu či Google/Apple Pay.

Screenshot_20190826-160626.pngScreenshot_20190826-160647.pngScreenshot_20190826-160658.png 
Aplikace je jednoduchá a zobrazí koloběžky v okolí i se stavem jejich baterie.

Možnost používání je omezená na centrum města, zóna je ale na sever protažená až k technologickému parku. Na druhou stranu pak zasahuje až k bohunickému kampusu či do Černých polí. Kromě turistů tak zřejmě cílí i na studenty brněnských vysokých škol, které jsou tímto pokryté.

Bojovat bude se sdílenými koly

V Brně prozatím nefiguruje konkurence např. v podobě služby Lime, která je dostupná v Praze, zavedené jsou ale aplikace pro sdílení kol. Ty přitom v rámci Brna fungují již několik let. Populární jsou hlavně česká Rekola, dostupná je ale i služba Velonet. Obě služby jsou cenově výhodnější, nabízí ale klasická kola, která nemusí být tolik pohodlná, jako elektrické koloběžky.

Bird využívá na zakázku upravené koloběžky s výkonem 350 W, pro cestování tak nemusíte vyvíjet žádnou námahu. Oproti přímé konkurenci Lime pak nabízí i výhodnější cenu – Lime si za odemknutí řekne 25 korun a za každou minutu koruny 4. Ten ale v Brně prozatím není dostupný.

O spuštění Birdu magistrát nemá žádné informace a se společností není nijak v kontaktu. Prozatím pouze zkoumá právní náležitosti této problematiky – oproti např. sdíleným kolům s pevnými stojany v ulicích totiž nedochází k záboru veřejného prostranství, na které je třeba oprávnění. Zítra by ale měla proběhnout jednání právě se společností Lime o zavedení i koloběžek této firmy a Birdu tak možná vyroste konkurence.

Aplikace můžete stahovat jak pro Android, tak iOS.


Doplněno: Tady jsou první zkušenosti z provozu.

Diskuze (60) Další článek: Autonomní robotické 3D tiskárny by mohly opravovat silnice či budovat umělé útesy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,