Schváleno: budou nové generické domény nejvyšší úrovně

K významné události došlo na zvláštním zasedání rady ICANN v Singapuru. Organizace zastřešující globální správu IP adres a doménových jmen se dohodla na rozšíření generických domén nejvyšší úrovně (gTLD). Stávající počet 22 domén tohoto typu se příští rok může rozšířit, požadavky na nové registrace bude ICANN přijímat od 12. ledna do 12. dubna 2012.

Domény nejvyšší úrovně známe především jako národní, ovšem existuje právě 22 takových domén, které národní význam nemají – nejznámější jsou com, org, net či info. Očekává se, že po uvolnění registrací se seznam rozšíří především o známé značky, které tak mohou dát vzniknout doménám jako .nikon, .pepsi, .honda atp. Firmám to určitě dá prestiž a zjednoduší globální správu lokálních domén, nicméně pro uživatele to může být ve finále značně matoucí, když by namísto obvyklého www.google.cz zadávali www.cz.google. Kromě toho mohou vzniknout různé tématické či městské domény.

Většímu rozšiřování však bude bránit cena. Zřizovací poplatek byl stanoven na 185 tisíc dolarů (3,1 milionu korun) a roční poplatek 25 tisíc dolarů (424 tisíc korun). Domény si tak budou moci dovolit jen větší firmy, pro které bude zároveň důležité zajistit doménu své značky.

Více informací na www.icann.org

Diskuze (17) Další článek: HP Elitebook 8460p: splněný sen profesionálů [video]

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,