Historie | Hudba, filmy, seriály

Scénář k filmu Duna vznikl v prehistorickém programu pro MS-DOS

Eric Roth patří k předním amerických scénáristům. Na kontě má trháky jako Forrest Gump, Mnichov nebo třeba čerstvý remake Duny v režii Denise Villeneuvea.

Komunita na sociálních sítích připomíná Rothovu zálibu v jistém prehistorickém programu, své scénáře totiž odjakživa píše v textovém editoru Movie Master pro MS-DOS!

Právě v něm tedy nejspíše vznikla i Duna, Roth se totiž svoji softwarovou výbavou chlubí i v relativně nedávném rozhovoru z jara 2020, ve kterém dodává, že paměť programu zvládne okolo 30 stran textu, což jej motivuje dělat pauzy a scénáristické předěly.

Tazetel: I heard a rumor that you write all your screenplays in MS-DOS (an older Microsoft program). Is that true?

Eric Roth: I do. It's a program called MovieMaster that's long since had existence. They couldn't figure out how to translate it to use it for e-mail. At some point, the advantage and disadvantage of it is that it runs out of memory after like 30 pages. That's good for making act breaks, potentially where your script could be a little bit shorter than longer. And then the problem is if you fuck up and don't save it, you're going to lose it. It's weird, I also have it backwards for some reason, I have white type on a black page and it should be the other way around.

Z rozhovoru pro Barstool Sports, 2020

Doslova prehistorický textový editor je ostatně krásně vidět i v krátkém medailonku Creative Spark: Eric Roth na YouTube (2014). Doplňuje jej stará dobrá devadesátková klávesnice a na počítači Windows XP, které tehdy už byly nějaký čas bez podpory.

Jak vidno, kdo umí, ten prostě umí a i v roce 2021 si vystačí s počítačovou výbavou z dob digitálního uhlí a páry.

Diskuze (35) Další článek: Evoluce v přímém přenosu: Afričtí sloni v důsledku intenzivního lovu ztrácejí své kly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,