Exkluzivně: miniaturní počítač Intel NUC v redakci (video)

Krátce po prvním představení na IDF 2012 se nám podařilo získat miniaturní počítač Intel NUC nabízející velký výkon v malém balení.

Intel Next Unit of Computing, jak zní celý název tohoto projektu, není prvním miniaturním ani nejmenším počítačem. Zaujme především kombinací malých rozměrů a vysokého výkonu.

Začíná to u základní desky, která v půdorysu 10 × 10 cm obsahuje procesor Core i3 nebo i5, kompletní sadu portů (kdo oželí Ethernet, získá Thunderbolt) a prostor pro dvě miniPCIe karty. Do jedné z nich zasunete mSATA SSD disk, do druhé bezdrátovou síťovku, do dvou slotů zasunete paměti a máte kompletní rychlý počítač, který stále nepřekročil půdorys 10 × 10 cm.

Představení a rozborka Intel NUC na videu:

Díky použití standardních komponent pro ultrabooky nemáte z počítače dojem pomalosti. Samozřejmě v našem případě se jedná o předprodukční vzorek, kdy disk a paměti se mohou měnit, ale i tak je výkon bezpečně nad úrovní obdobných miniaturních počítačů. Aktuální Core i3 s SSD diskem a HD 4000 grafikou zkrátka moc kompromisů nepředstavuje.

Kde se bude lámat chleba, je rozhodně cena. Finální ceny ještě nejsou zveřejněné, ale Intel se netají nechutí pouštět se do cenové války s pomalou konkurencí. Za vyšší výkon počítejte s vyšší cenou. Je to zkrátka ultrabook bez baterie, displeje a klávesnice. Za celý počítač včetně mSATA disku tak musíte očekávat částky přes deset tisíc, samotná základní deska s procesorem bude stát kolem sedmi tisíc korun (Thunderbolt verze pak bude o 800 Kč dražší).

testy výkonu a srovnání s konkurencí najdete v chystaném Computeru 21/12

 

Diskuze (48) Další článek: Facebook chce ochránit uživatele, začal nabízet antiviry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,