Sbohem datům z SSD? Už ne, umíme je zachránit!

(Inzerce) SSD jsou lepší, rychlejší, ale v případě problémů data téměř nelze obnovit. A nebo lze? Unikátní technologie si v rukou odborníků poradí s šifrováním i vadným řadičem!

Éra přenosných zařízení bez pohyblivých mechanických dílů s sebou přinesla i masivní nástup SSD disků postavených na flash technologii. Nová média jsou rychlá, mohou být výrazně menší a snesou i hrubší zacházení. Už od uvedení na trh je však často omílán problém s nízkou životností paměťových buněk, chybami softwaru, a nejeden uživatel se zalekl i kauz ve stylu „vadné řadiče SSD Intel 320“.

400x225_perex.jpg

Problém s řadičem či firmwarem disku byl zpočátku pro data uživatelů opravdu pomyslnou konečnou stanicí a jen málokdy se je povedlo zachránit. Nezbytné technologické vybavení má totiž v Evropě jen několik společností zabývajících se profesionální záchranou dat, což může být kvůli čím dál častějšímu nasazování problém. Máme však štěstí - jednou ze zmíněných firem je, jako jediný v ČR, pražský DataHelp.

Obnova dat z SSD je složitější - zapotřebí je unikátní technologická výbava

Záchrana dat z SSD je složitá mj. kvůli tomu, že jsou data v buňkách uchovávána v podobě, která je vlastně obdobou šifrování.  K tomu nedochází jen kvůli ochraně uložených informací, ale především kvůli životnosti paměťových buněk. Řadič disku na základě pokročilého algoritmu neustále vypočítává ideální pozice, do kterých budou data uložena. Snaží se to dělat co nejvíce rovnoměrně, při čemž dochází ke zmíněnému šifrování.

2_datahelp.jpg

V případě rozsáhlejšího problému, například problémech s firmwarem a řadičem, je tak nutné za pomoci vysokého výpočetního výkonu zpětně rozšifrovat obsah disku. Unikátní hardware (speciální kartu), běžný smrtelník jen tak nezíská a patrně by mu byl k ničemu. Ve spolupráci s nezbytným know-how si však nakonec odborníci poradí i s takovými problémy, jako je známá výrobní firmwarová chyba u SSD řady Intel 320, která ještě nedávno znamenala ztrátu veškerých uložených dat. Nyní se odborníkům z DataHelpu obnova dat z SSD daří v naprosté většině případů, což je obrovský skok.

RAID i SAS jsou specialitou, největší hrozbou je sám uživatel

V případě poruch RAID pole  ještě více vynikne, jak velký vliv má lidský faktor na ztrátu dat. I v business firemním prostředí se nezřídka stane, že poté, co dojde k poruše RAIDového pole, není nikdo schopen říci, v jaké konfiguraci bylo zapojené. V případě redundantních polí se často stává, že i po výpadku jednoho disku vše běží jak má.

Pokud se ale chybné úložiště nenahradí a nechá se vše fungovat v degradovaném stavu, může nastat situace, kdy dojde k selhání HDD dalšího a v tu chvíli je zde problém. Profesionálové proto nabádají k opatrnosti a varují před snahou o opravu metodou pokus omyl. Přeci jen – bezplatná diagnostika nic nestojí a u firemních dat by mohlo při jejich ztrátě dojít k milionovým škodám.

Snaha o obnovu uživatelem mnohdy vede k větším škodám

Při ztrátě důležitých dat je doporučeným postupem vše odpojit, kontaktovat odborníky a nechat si provést bezplatnou diagnostiku. Nejen, že je to bezpečnější než oprava od souseda kutila, ale zákazník se až na jejím základě rozhodne, zda bude chtít provést kroky nezbytné k záchraně. Najdou se takové speciality, jako jsou disky spálené, utopené na dně rybníka, nebo jinak mechanicky i softwarově poškozené. Ani v takových případech dle získaných zkušeností nemusí být nic ztraceno.

3_datahelp.jpg

O společnosti DataHelp

DataHelp je ryze česká společnost, pohybující se na trhu od roku 1998. V oboru záchrany a obnovy dat v ČR představuje technologickou špičku. Díky postupům reverzního inženýrství a sledování technologie výroby pevných disků disponuje vlastními postupy a knowhow, které umožňují dosahovat maximální možné úspěšnosti v záchraně a obnově dat. A to jak u pevných disků, flash pamětí, SSD disků, tak u RAID polí. Navštivte webové stránky a dozvíte se víc: http://www.datahelp.cz - vaši odborníci na záchranu dat.

Další článek: Tuzemské internetové uzly hlásí rekordy v datovém toku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,