Sbíječky vyměnili za klávesnice. Nový projekt má za cíl přeučit horníky na programátory

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 79

Názory k článku

04. 12. 2016 17:24

Autoři projektu tím chtěli říci, že některé programy jsou tak bezduché, že to zvládnou i horníci. Programátoři by se měli nad sebou zamyslet a začít se urychleně zlepšovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2016 19:14

podle mého názoru, programátor musí mít hlavně dobré analytické a logické myšlení, tvůrčí schopnosti a představivost. Potom vůbec nezáleží čím byl předtím, jestli horníkem nebo popelářem ani jakou má školu.Programovací jazyk je "pouze" dorozumívací jazyk mezi počítačem a člověkem, ve výsledku je to vlastně maximálně zestručněná angličtina.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dnv
03. 12. 2016 00:30

po absolvovaní kurzu sa z nikoho nestane programátor,o ktorého sa budú biť ako o život firmy špecializované na tvorbu a vývoj softwaru,to musí byť jasné každému,kto vie, o čom skutočné programovanie je....ovela väčší úžitok by podla môjho názoru prinieslo,keby sa radšej vymyšlali stimuly na to,aby firmy mali záujem zamestnávať ludí,ktorí už niečo vedia,majú nejakú prax a sú starší ako 40-50 rokov...dnes je situácia taká,že čerstvých absolventov bez praxe nikto nechce,mladí majú naivné predstavy ,že budú menežéri za skvelý plat ale manuálne robiť nechcú a 40-50-roční sú už kvôli veku pre pracovný trh nezaujímaví,aj keď majú prax a niečo už vedia.....potom sa vymysli rôzne dotované rýchlokurzy geniality,ktoré skôr pôsobia komicky a z ktorého majú reálne úžitok len tí,čo šikovne pridelujú dotácie a manipulujú s dostupnými vyčlenenými finančnými prostriedkami....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 12. 2016 11:01

Podle toho co je učí a jak dlouho to bude dotované a tolerované pracákem mi vypadne jako jediná pozice obsluha redakčních systémů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 12. 2016 00:30

No, treba Java programatory by myslim mohli delat v pohode...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 11. 2016 04:47

čotijebe?
to z akej hlavy vypadlo ?
-> z hornika udelame v rychlokurzu programatoralen si klepem na celo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 11. 2016 21:00

Já dělám programátora neoficiálně 20 let, živím se tím 10 let a ještě neumím všechno. Ať si nemyslí, že po kurzu budou mistři v programování. Já o sobě netvrdím, že jsem expert (řekněme na slušné úrovni) a možná se do toho experta ani nedostanu, to dřív půjdu dělat analytika. Ale je pravda, stačí si aktivovat na jobs životopis a každý den, jako programátor máte 6-10 nabídek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 11. 2016 20:26

Oni jsou samozřejmě programátoři a programátoři. Čekal, že nevíce budou "spravedlivě" rozhořčení ty programátoři, jejiž znalost je právě na úrovni podobného kurzu (znají pár html tagů, echo v php a select *).Za sebe nevidím v čem by měl být problém a hlavně nikdo neříká, že ve finále musí být absolvent tohoto kurzu programátor, například pro testery je ta vstupní hranice know how ještě nižší a naopak alespoň základní znalosti vývoje (klidne získané podobným kurzem) se hodí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 11. 2016 14:34

Kdysi jsem ucil rekvalifikacni kurs zakladu tvorby webu pro lidi z ulice (tzn. ne IT co vyslaly firmy).
Rok 2005 - HTML, JS, PHP, MySQL. 8 mesicu, 3h tydne, cilem bylo aby umeli udelat zakladni funkcni web se vsemi temito vrstvami. Samozrejme ode vseho jen nutne minimum, zbytek se douci sami az se chyti. Ta posledni veta nebyla soucasti popisu kursu, ale vyplynula nabiledni.
Prejal jsem to po vyhozenem lektorovi co porusil jakousi kazen ve 2. mesici. Ten vul je celou dobu ucil binarni a hexa pocty... Nechapu, jak to chtel vsechno obsahnout.
Nakonec jsem to stihl s vysledkem, ktery prekonal me ocekavani: 15 lidi zacalo, cca 5-6 odpadlo behem prvniho pul roku (ruzne je to nebavilo, cekali neco jineho, leckdy meli potize vubec ovladat PC atd.), 2 se chytili a byli schopni se rozjet a podnikat v oboru, 2 byli nadejni a neco jim to dalo. Zbyli 4 ziskali povedomi co a jak asi funguje, ale nebyli s to udelat funkcni aplikaci a poslednich cca 5 se snazilo, ale proste nemeli na programovani bunky.
Mozna by byl nekdo edukacni genius a naucil by je to lepe, ale ocekavam, ze ten pomer talentu v populaci bude podobny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 11. 2016 12:15

Mám sice pochybnosti o vlastním kurzu, ale myšlenka samotná, z horníka programátorem, není nesmyslná. Naprostá většina programátorů totiž nejsou nic jiného než dělníci dnešní doby. Aplikují dokolečka dokola dávno vymyšlené postupy, kreativita je nežádoucí. Takových pracantů je stále potřeba nejvíce.A pokud si tady někteří myslí, že horník nemá na programování, protože je horník, tak si jen nevidí na špičku nosu. Spousta lidí dělá práci, ke které je dostala doba či okolnosti. Dnes už toto většina nepochopí, protože od útlého mládí měli všeho plnou pr.el a všechny možnosti světa jim byly otevřeny dokořán.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 11. 2016 10:37

Výňatek z klasiků:....
Onehdá se mi zdá
se mi zdá onehdá
městská rada zasedala
Řešila jak by se
zničila ta krise
co nám tolik dodalaPo debatě hlučné dosti
proti nezaměstnanosti
Jeden kos
náhle pak
zdvihnul nos
božskou káp
ať se natiskne leták
V tom letáku ať stojí
ať se nikdo nebojí
město na stráži stojí
pomoc mají jistou
Že na ně vzpomínáme
peníze že nemáme
tak jim ten leták dáme
nemaj co dělat ať si čtou.
.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 11. 2016 10:13

Typická reakce negativistických čecháčků, kteří za vším vidí jen to špatné, místo aby ocenili, že ti lidé nesedí doma na zadku a nepobírají dávky. Mě to teda přijde jako velmi odvážný krok. Sám jsem zkoušel kdysi Javu a bylo to dost těžké. Ale nikde není psáno, že mezi důlními inženýry nebo elektrikáři nemůže být schopný analytický mozek, který by programování zvládl. Nikdo přece nečeká, že během jediného kurzu se z nich stanou profíci, kteří budou schopní nastoupit do sw firmy a programovat. Ale to je v tom článku přece řečeno, že budou spíš hodit jako řadoví kodéři než jako architekti. Vytáhněte už hlavy z těch pr*elí a nebuďte zabednění jako vaši rodiče!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 11. 2016 09:47

Vy si tady z toho delate srandu, ale ja neco takovyho uz cetl pred rokem z Ameriky. Je to sice ponekud delsi cteni, ale velice zajimave. V dobe kdy je v IT drasticky nedostatek lidi je tohle cesta. Jak rika muj zakaznik "weby zvladne delat kazdej kdo ma do zadele diru". A mimochodem ta cesta muze byt uspesna zejmena diky open source!
https://backchannel.com/canary-in-the-code-mine-9... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 11. 2016 09:43

nechci se nikoho z nich dotknout, třeba tam pár talentů je. ale není to spíš o vyčerpání nějaké dotace, bez které tu v ČR prostě nemůžeme žít a ministerstvo potřebuje před volbami pak říkat, jak umí čerpat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 11. 2016 09:38

zasa sa niekto nabalil na kurzoch.. suhlasim s nazormi co som tu cital.. stari 40-50 rocni chlapi sa za 2-3 mesiace naucia veci co sa ucia roky, a hlavne programovanie cloveka musi bavit a ucit sa aj dalsie technologie ktore s tym bezprostredne suvisia, cize z tohto kurzu odide clovek co vie zo vsetkeho nieco a vlastne nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 11. 2016 09:09

Ono je otazka o jake lidi se jedna. Napr. znamy pracuje na sachte jako nejaky manager a normalne ve volnem case si programuje v PHP atd. Takovy kurz by mu pak mohl dat prostor se tomu venovat na 100% a byt v tom lepsi. Ted ten cas bohuzel nema a je to jenom konicek. Co se tyce horniku, kteri se tomu nikdy nevenovali a doma maji pocitac akorat na prohlizeni fotek, videii, internetu atd. tak ti ve skutecnosti ani nevedi do ceho jdou. Je to pro ne zajimave kdyz si napisou nejakou jednoduchou tabulku v HTML a ta se nasledne zobrazi v prohlizeci nebo kdyz jim PHP skript vypise na stranku nejake ECHO. Je to proste neco noveho. Postupem casu ale zjisti ze jenom ECHO, TABLE, BACKGROUND-COLOR nestaci a tim to pro ne zkonci.Jde o to jestli to cloveka bavi. Pokud to budou brat jako kurz kde na nasprtaji nekolik JS nebo PHP funkci a nebudou tomu venovat spoustu osobniho casu tak z nich zaden programator nebude. Cloveka to musi bavit a nesmi k tomu pristupovat stylem "Pouzil jsem funkci XXX ale nejede to". Proc to ale nejede to uz prece neni jeho problem a musi to vyresit nekdo jiny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 11. 2016 07:03

Ne že bych jim nefandil, ale pokud už k tomu neměli vztah od začátku, od školy, nevěnovali se tomu doma a pod. tak teď už to nedají.. jaký je jejich věkový průměr 50let? sorry, ale raději běžte do té výroby a nějak už to tam doklepejte...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 11. 2016 06:30

Otázka není jestli to horníky bude bavit, jestli u kurzu vydrží atd., ale otázka je JESTLI NA KONCI BUDE NĚKDO OCHOTNÝ ZA JEJICH PRÁCI OTEVŘÍT PENĚŽENKU???!!!!!Navíc je taky otázka co všechno budou znát, protože podle toho, co jsem si četl, tak HTML a CSS a dokonce JavaScritp(!!!) profrčeli za jeden kurz...Osobně jsou podle mě tyhle věci tak na několik let, pokud to člověk má znát pořádně.A za několik měsíců mají zvládnout ještě MySQL a PHP? Navíc ten, kdo to přirovnal k neurochirurgii měl PRAVDU! Protože i v IT všechno souvisí se vším, protože musíte znát i takový věci jako souborové systémy, sítě, fungování Internetu atd. Protože není nic lepšího než udělat stránku nebo aplikaci, která na localhostu funguje naprosto epesně, ale když ji pak hodíte na server, tak zjistíte, že je jaksi ZCELA NEPOUŽITELNÁ, protože když k ní přistupují lidi s mnohem pomalejšími linkami než je lokální disk , tak se prostě načítá moc dlouho, případně když má víc uživatelů než jednoho že neúměrně přetěžuje server, protože je to napsané PRASÁCKY.Tohle jsou ABSOLUTNĚ VYHOZENÉ PENÍZE ZA KURZY!!! Podle mě má člověk jaksi znát své limity a nechci nikoho urážet, ale snažit se z 40 letých týpků, kteří pracovali v dole udělat programátory v MySQL a PHP je to samé jako vzít člověka z ulice a snažit se jej nechat projít extrémními podmínkami přežití - což jsem taky viděl Tím ho nanejvýš jenom trápíte nebo dokonce zabijete.Ještě nějakého blbce mohlo taky napadnout, že horníci jsou bez práce, ale třeba taková Rowlingová vydělala MILIARDY a dál vydělává další prachy, takže pošlou horníky na kurzy psaní a budou si vydělávat jako profesionální spisovatelé Jsem opravdu ZVĚDAVÝ KOLIK Z NICH nakonec teda získá nějakou práci, která ale NEBUDE dotovaná z EU normálně v soukromém sektoru a kolik za ni někdo bude ochotný zaplatit.Mimochodem, kdyby jim někdo smysluplně chtěl pomoct, tak aktuálně je NEDOSTATEK SKLADNÍKŮ speciálně těch s VZV, takže bych jim spíš udělal kurzy na vysokozdvičky a zadotoval náklady na případné stěhování do regionů, kam skladníky hledají. Určitě by to mělo větší úspěch než horník-programátor

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 11. 2016 20:07

Jo tak takhle se rekrutujou programátoři na PHP, tak teď už to dává smysl...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 11. 2016 20:02

uuuplna kktina. opat iba dalsi umely nezmyselny projekt aby sa niekto dobre nabalil na statnom cecku.zo 40 rocneho hornika nikdy produktivny programator nebude. a na hobby programovanie nepotrebuje statne projekty za miliony.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
28. 11. 2016 19:51

Na internet už prosákl obsah první hodiny:var pyco = ", pyco!!!";function hrdost(prupovidka)
{ return prupovidka+pyco; }document.write(hrdost("Jsem programátor"));

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 11. 2016 18:59

Geniální myšlenka, jen co je pravda. Klobouk dolů.Viděl jsem hodně rafinovaných způsobů, jak si sáhnout na nějakou dotaci, ale tenhle asi vede. Ten kdo to vymyslel, ten si ty prachy fakt zaslouží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 11. 2016 18:02

A naprogramují další MINECRAFT

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 11. 2016 18:01

Nechci moc podceňovat horníky ale ...Úkol zněl jasně, muž s koženou brašnou nesmí projet. Jo takže 2 dávky.Neplatí to náhodou EU?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 11. 2016 17:55

Tak takto sa topia milióny z Eurofondov.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 11. 2016 17:12

Tohle je naprosto geniální. I ten data mining někdo musí dělat.Důležité ale je, že na to budou dotace :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 11. 2016 17:03

Obávam sa, že vieme, ako to dopadne
Vzdelanie
1976-1981 Poľnohospodárska (zemědelská) akadémia, Plovdiv, Bulharská republika ukončená záverečnou skúškou 1997 - 1998 - ministerka zahraničných vecí SR (Tu pohnojila, čo sa dalo, aj to, čo sa nedalo- zahraničné veci nie sú poľnohospodárstvo)
https://www.osobnosti.sk/osobnost/zdenka-kramplova... ...
Tu bude odstrelených vecí.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 11. 2016 16:42

Ja bych to tak cerne jako ostatni diskutujici nevidel. Tech horniku jsou tisice a preskolovat se budou mozna desitky. Ze je nekdo hornik jeste neznamena, ze ma podprumerne IQ a pri cteni slabikuje. Urcite je mezi nimi i par velmi inteligentnich lidi, kteri nejsou moc cilevedomi a na dul sli proste proto, ze to byla slusne placena prace a "jistota".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 11. 2016 16:23

Že já vůl tak dlouho studoval, když ono stačí pár měsíců kurzu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 11. 2016 16:22

Hahahahaha Uz vidim jak kvalitne bude takovy hornik co vylezl z první pomocne programovat...bez znalosti matematiky atd A nebo hornik ve 40-50 letech hahahaha

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 11. 2016 16:21

Co tak naprogramovat bitcoin miner II, to by slo ze?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
28. 11. 2016 16:11

Když mohou přeškolovat horníky na programmery v USA, proč by to nešlo u nás? Jen nevím, proč je učí takovou sračku, jako je PHP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 11. 2016 15:58

Pokud by někteří horníci přešli z dolování uhlí na dolování dat, tedy z těžby hornin na těžbu dat, že by se pak z horníků stali datníci?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 11. 2016 15:56

"Nicméně možnost přesměrovat naše pracovníky do takového oboru jako IT nám přijde natolik snová, že jsme tuto myšlenku rádi podpořili.""Možnost udělat z horníků ajťáky nám přišla tak blbá, že jsme to pro tu haluz udělali, lol"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 11. 2016 15:30

Stejně jako skladník ve šroubárně může číst Vergilia v originále, tak i horník může přistupovat k údajům z dialogového okna a používat ladící prostředky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 11. 2016 15:28

A co třeba neurochirurgie ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor