Byznys

Sbíječky vyměnili za klávesnice. Nový projekt má za cíl přeučit horníky na programátory

  • Programátorů je málo a horníků bez práce po uzavření dolu Paskov bude moc
  • Problém řeší unikátní projekt
  • Pilotní kurz dává naději, že by z horníků mohli být použitelní kodéři

Hornické práce ubývá a programátorů je nedostatek. Tyto protiváhy má za cíl vyrovnat nový projekt, v rámci kterého se horníci naučí programovat. O víkendu proběhl první ukázkový kurz v Chlebovicích, což je lokalita spadající k dolu Paskov nedaleko Frýdku-Místku. Ve svém volném čase přišlo programování vyzkoušet prvních 17 uchazečů o rekvalifikaci. A všech 17 se rozhodlo pokračovat.

Zatímco stát vidí v možném ukončení těžby v dole Paskov sociální katastrofu, kterou za stamiliony korun oddaluje, pro jiné to může být příležitost. Příkladem je společnost LMC, provozovatel webů s nabídkami práce Jobs.cz a Práce.cz, která se právě rozhodla vyzkoušet, zda by bylo možné silnou poptávku na programátorské pozice uspokojit z řad horníků.

„Pokud už naši zaměstnanci opouštějí doly, obvykle směřují do výroby, do dalších průmyslových podniků. Nicméně možnost přesměrovat naše pracovníky do takového oboru jako IT nám přijde natolik snová, že jsme tuto myšlenku rádi podpořili,“ uvedla Markéta Klopcová z Nové šichty, outplacementového programu společnosti OKD, který se na projektu podílí.

239214218 205919655
Pilotní kurz dopadl nadějně. Hornických profesí ubývá a zřejmě právě strach z hrozící ztráty zaměstnání je nebývalou motivací a akceleruje zájem o sebevzdělávání. Na konci několikaměsíčního programu tak mohou být z těchto horníků schopnější kodéři než mnozí mladí absolventi škol, kteří studium berou jen jako „životní etapu, kterou musí absolvovat“

Pilotní seznamovací kurz měl za cíl především základní seznámení s principy programátorské práce a eliminovat obavy z neznámého. Uchazeči dostali prvotní zasvěcení do HTML, CSS a JavaScriptu, aby zjistili, v čem tvorba kódu spočívá, a mohli si přitom hned prohlédnout výsledek svého snažení v podobě jednoduché webové aplikace.

Úvodní kurz měl odhalit, zda má vůbec smysl vesměs čtyřicetileté pracovníky hornických profesí zkoušet přeučit na programátory. Zdá se, že zájem o obor akcelerovaný motivací osobního profesního rozvoje dělá divy. Jednorázový krátkodobý kurz však pochopitelně nic neřeší, pokračováním je několikaměsíční studijní program na VŠB-TU v Ostravě a až na jeho konci by mělo vzejít několik použitelných kodérů zběhlých v MySQL a PHP. Tento program zafinancuje LMC a nejúspěšnější účastníci získají i stáž u místní pobočky firmy nebo blízkých partnerů.

Nedá se očekávat zázrak, že by se z horníků najednou stali kreativní programátoři a softwaroví architekti. K tomu jsou potřeba větší zkušenosti a léta praxe. Ale nápad udělat z nich kodéry na MySQL a PHP není marný, s tím mohou poměrně snadno najít uplatnění a další praxí se postupně naučí více.

Více v tiskové zprávě.

Proč má klávesnice rozložení písmen zrovna QWERTZ? Vše začalo už v 19. století

Diskuze (79) Další článek: Japonská neuronová síť obarvuje černobílé fotky. Vyzkoušejte si to

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,