Satelitní mapy v Google Maps jsou podrobnější a bez mraků

Google aktualizoval satelitní snímky ve svých mapách. Nové snímky obsahují virtuálně odstraněné mraky a také vyšší rozlišení snímků v oblastech, kde dosud chyběly.

Vyšší rozlišení dovolují data z novějšího satelitu. Dřívější obrázky pocházely ze satelitu MODIS, na jehož podkladech NASA v roce 2002 zveřejnila „Blue Marble“, což je snímek země v rozlišení 1 km na 1 pixel. V roce 2005 se pak rozlišení zdvojnásobilo, avšak jinak tato fotografie zůstala hlavním podkladem.

 1.jpg
Nové satelitní snímky v mapách od Google jsou bez mraků

Google se snímkem Blue Marble inspiroval a použil Google Earth Engine, aby pomocí terabytů dat ze satelitu Landsat 7 vytvořil fotografii země s rozlišením 15 metrů na pixel.

2.jpg
Grand Canyon na dvou různých satelitních snímcích - horní pochází ze satelitu MODIS, dolní ze satelitu Landsat 7

Landsat 7 přitom trpí hardwarovou chybou, která způsobovala, že na všech snímcích byly přes obraz černé proužky (obraz vypadal jako focený skrz okno se žaluziemi).

Google měl k dispozici velké množství takových dat, proto je analazoval a díky tomu dokázal tyto černé artefakty z fotografií odstranit, stejně tak dokázal počítačově odstranit také mraky, čímž dostal kvalitní snímky ve vysokém rozlišení. Výsledný snímek celé země má rozlišení 800 000 megapixelů!

castellon.jpg
Snímky oblasti Castellón (Španělsko) - levý snímek je původní ze satelitu Landsat 7, pravý snímek již je počítačově opravený a bez mraků

Pro Google bylo prioritou nahrát nová data nejdříve v oblastech, které dosud pokrývaly snímky s nízkým rozlišením, jako první se tak nových snímků dočkaly oblasti v Rusku, Indonésii a střední Africe.

papua.jpgsouth_america.jpg
Dva snímky porovnávající dřívější satelitní snímky s mraky a nové snímky již bez mraků (horní - Papua Nová Guinea, dolní - severozápad Jižní Ameriky)
brazil_deforestation.jpgsaudi_arabia.jpg
Nové snímky ukazují také posun v čase. Levá polovina ukazuje dřívější stav, pravá stav aktuální. Horní snímek porovnává odlesnění deštných pralesů v Amazonii, dolní snímek rozvoj zemědělství v Saudské Arábii. 

Podle vyjádření Matta Hanchera z Google Earth Engine však černé proužky, které způsobil satelit Landsat 7, na některých místech zůstaly viditelné a neodstranila je ani počítačová analýza. Nový satelit Landsat 8 však již byl vypuštěn, první snímky z tohoto satelitu můžeme v Google Maps a Google Earth očekávat již v příštích měsících.

Diskuze (7) Další článek: DICE Frostbite 3: nový herní engine pro Battlefield 4 v detailech (video)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,