Elon Musk | Starlink

Satelitní internet pokryje americký venkov. Starlink proto může usilovat o tučnou dotaci

Elon Musk a účetní SpaceX si v těchto dnech jistě hodně oddychli, jejich satelitní internet Starlink totiž jako jediný svého druhu dostal zelenou k účasti na velkém krájení federálního medvěda.

Stručně řečeno, FCC chystá aukci, ve které rozdá 16 miliard dolarů (373 miliard korun!) na pokrytí venkova rychlým internetem. Federální telekomunikační úřad do výběru doposud nominoval 400 hráčů z řad tradičních poskytovatelů internetu, ale nakonec se mezi nominované dostal i satelitní Starlink.

Pokud satelitní internet od SpaceX uspěje a ukousne si nějakou tu miliardu, získá stabilní financování pro další rozvoj. Vlastně se dá konstatovat, že Starlink se spoluprací s FCC počítal už od prvního vypuštěného satelitu a bez podobného kapesného by mohl mít problémy.

038701e7-823e-4435-b259-a7a8b44a528a
Kompilace potvrzených měření Starlinku ve službě Speedtest

Betaverze, která už probíhá nějaký ten pátek, naštěstí prokázala, že Starlink dosáhl nutných parametrů, které si komise FCC vytyčila už na začátku. Tedy dostatečně nízká latence a slušné rychlosti v řádu desítek Mb/s. To už Starlink umí, byť má na oběžné dráze stále jen maličký zlomek družic celého systému s globálním pokrytím. Při plném pokrytí by měly být parametry spojení ještě mnohem lepší.

Pokud projekt Elona Muska a SpaceX uspěje a v průběhu let začne vydělávat peníze a postupně i generovat zisk, měl by se stát pilířem financování mnohem rozsáhlejších projektů – zejména vysněné mise na Mars.

Podívejte se, jak satelity Starlink zaplňují oblohu:

Diskuze (42) Další článek: DuAxel v akci: NASA předvedla rover pro výzkum náročného terénu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,