Samsung zdvojnásobil zisk, ale spor s Applem mu škodí

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobil provozní na 8,12 bilionu wonů (142 miliard korun). Firma tak stejně jako v uplynulých třech kvartálech vytvořila nový rekord.

Samsung se svými výsledky přispěchal jen několik hodin poté, co ty své zveřejnil Apple. Ten za poslední tři měsíce vykázal čistý zisk 8,2 miliardy dolarů. Zároveň prezentované výsledky za fiskální rok 2012 ale investory mírně zklamaly.

Čistý zisk Samsungu dosáhl 6,65 bilionu wonů. Podle poradenské společnosti IDC firma ve čtvrtletí prodala 56,3 milionu chytrých mobilů, což představuje tržní podíl 31,3 procenta. Zároveň je to více než dvojnásobek oproti úhlavnímu rivalovi. Nový iPhone od Applu si našel 26,9 milionu zákazníků.

Zatímco Samsung konkurenta poráží objemem produkce, Apple mu to více než vrací svou tržní hodnotou, která s 578 miliardami dolarů korejskou firmu překonává hned dvakrát. Investoři pochybují, že Samsung má šanci tuto mezeru zacelit.

„Největší starosti Samsungu dělá očekávané zpomalení trhu s mobilními telefony. Bude těžké dosáhnout tak vysokých marží. Trh se totiž zaplňuje a konkurence zostřuje,“ řekl agentuře Reuters analytik společnosti Hana Daetoo Securities Nam Dae-jong. Růst zisku příští rok zpomalí na 16 procent, letos zatím dosahuje 73 procent.

Divize mobilních telefonů se na celkovém zisku podílí z 69 procent a je tak pro firmu klíčová. Samsung má další silné produkty jako tablety, televize a mikroprocesorové čipy, to vše mu může pomoct postoupit na novou úroveň,“ vysvětli Lee Sun-tae z NH Investment & Securities. „Ty ale ještě nejsou připraveny na to, aby se staly novým hnacím motorem příjmů jako telefony Galaxy“.

Samsungu zatím k dobrým výsledkům pomáhají i silné prodeje Applu a jeho iPadu, iPhonu a iPodu, do kterých Korejci dodávají své čipy a obrazovky. Obě firmy spolu ale vedou dlouhodobé patentové spory, které ohrožují jejich vzájemnou spolupráci.

Podle poradenské firmy DisplaySearch už Samsung přestal dodávat obrazovky pro iPhone a omezil výrobu svých komponentů pro iPad. Apple na druhou stranu snížil odběr paměťových čipů pro iPhone 5 a spoléhá se více na další dodavatele. Zisk divize čipů se tak ve čtvrtletí propadl o 28 procent na 1,15 miliardy wonů.

Diskuze (11) Další článek: Lukáš Hudeček: České Silicon Valley neexistuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,