Samsung vysvětlil, kam zasílá slova, která proneseme před jeho televizorem

Marketingové oddělení Samsungu se muselo před pár dny vypořádat s poměrně horkou bramborou v podobě zástupu článků, které varovaly před hlasovým ovládáním ve vybraných modelech jeho chytrých televizorů.

Média tehdy upozorňovala na to, abychom v přítomnosti podobného televizoru nevyslovovali cokoliv citlivého, zařízení totiž poslouchá a data předává univerzální třetí straně, což se ostatně ještě nedávno psalo i v podmínkách služby.

571389113
Samsung Smart TV

Samsung nyní své podmínky upravil a celý krajně nafouknutý problém vysvětlil. Chytrý televizor má dva hlasové vstupy. Neustále aktivní mikrofon přímo v zařízení a vstup na dálkovém ovládání.

Mikrofon v televizoru skutečně neustále poslouchá, nicméně nic nenahrává a neposílá po internetu, protože reaguje jen na několik frází pro základní ovládání. Pokud tedy před obrazovkou televizoru sdělíte přístup ke svému bankovnímu kontu, informace by se neměla dostat dál než k hlasovému koprocesoru, který ji zahodí, protože ji nerozumí.

Pak tu ale máme ještě ten druhý mikrofon zpravidla v dodávaném ovladači. Ten je určen ke složitějším frázím a vyhledávání informací, takže potřebuje být napojený na pokročilejší rozpoznávání hlasu. Samsung namísto vlastní technologie využívá služeb Nuance Communications, kam putuje hlasová nahrávka v šifrované podobě. A právě jméno této společnosti v podmínkách nahradilo původní třetí stranu.

Hlas se tedy rozhodně nesmí dostat k nikomu jinému. Zároveň se k Nuance dostane jen s vaším vědomím při použití hlasového ovládání na ovladači. Samsung se nakonec dušuje, že hlasové ovládání je nadstandardní funkce, kterou musíte vědomě povolit, čímž souhlasíte i s podmínkami. Praxe, kdy televizor bez vašeho vědomí bude odesílat kamsi na servery cokoliv, co v jeho přítomnosti pronesete, je tedy (alespoň prozatím) nesmysl.

Zároveň je třeba připomenout, že identickým způsobem fungují všechny hlasové služby včetně těch na mobilních telefonech a dalších televizorech s hlasovým vstupem. Ostatně v případě takového Androidu si dokonce svůj nahraný hlas můžete i přehrát ve službě Google History.

Váš názor Další článek: Intel se zbaví podílu v Imagination Technologies, tvůrců grafik PowerVR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,