Samsung | Televize | CES 2018

Samsung vyšlechtil svého zabijáka OLED: ukázal novou televizi s mikrodiodami

Mezi prvními produkty od Samsungu na letošním CESu je nová futuristická televize, která má zatím název „The Wall“ a která ukazuje, na co se můžeme brzy těšit ve světě hi-end televizí.

Prezentovaná televize má úhlopříčku 146 palců a rozlišení displeje je 4K. Konstrukce disponuje velmi tenkými rámečky, ale to už je poměrně standardní věc. Zajímavostí je ale použitá technologie zobrazení, která využívá speciálních malých spojených modulů z mikrodiod (MicroLED), které vyzařují světlo samostatně a nepotřebují tak žádné podsvícení.

Jedná se tak o podobný princip jako u OLED, byť v tomto případě jde o jinou technologii. Tato nová technologie netrpí na hlavní problémy OLED – vypalování a nižší jas. Díky tomu také není potřeba žádný barevný filtr, černá je skutečně černá a maximální jas je až 2 000 nitů, což znamená zase o něco lepší HDR. Samsung tak má konečně ráznou zbraň na konkurenční technologii OLED (sám zatím používá vlastní technologii QLED, která má ale s principem OLED panelů podobné jen označení).

Za zmínku stojí také největší 8K QLED televize Q95, která má úhlopříčku 85 palců. Protože obsahu v rozlišení 8K je stále ještě málo, Samsung využívá technologie umělé inteligence pro pokročilejší škálování obrazu z nižšího rozlišení tak, aby bylo dosaženo co nejlepší kvality výsledného obrazu. U nových modelů QLED Samsung opět zlepšil zobrazení černé i stabilitu barev při různých úhlech pohledu.

Diskuze (19) Další článek: FoldiMate: Bizarní krabice za tisíc dolarů, která vám poskládá trička

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,