Samsung | Výroba

Samsung staví obří výzkumné centrum, které mu pomůže zůstat mezi polovodičovou elitou

Korejská společnost minulý týden oznámila další rozsáhlou investici. Do roku 2028 napumpuje 15 miliard dolarů do výstavby nového střediska ve městě Giheung. Celý komplex bude mít bezmála 11 hektarů a půjde celkově o dvanácté výzkumně-vývojové centrum Samsungu.

V Giheungu mají vznikat nové generace paměťových i logických čipů, resp. výrobní procesy pro ně určené. Vědci budou na místě zkoumat i nové materiály a technologické postupy, kterými by mohly vznikat budoucí tranzistory.

Centrum bude úzce spolupracovat s asi 40 km vzdáleným střediskem ve městě Hwasong, kde už Samsung paměťové i logicky čipy vyvíjí. V Giheungu by měl provoz odstartovat v roce 2025, celý kampus bude hotový o tři roky později.

Samsung už letos oznámil, že v příštích 20 letech postaví 11 nových továren v USA, za které utratí 200 miliard dolarů. Doma v Koreji pak do roku 2030 investuje 127 miliard dolarů do rozšíření nebo výstavby fabrik. Právě dokončuje továrnu P3 v Pchjongtcheku, která bude produkovat 14nm čipy DRAM a 5nm logické procesory, v obou případech s využitím EUV litografie.

image.png
Samsung jako první spustil sériovou výrbu GAAFETů, nové generace tranzistorů

Letos v létě pak firma jako první z velké trojky Samsung, TSMC a Intel odstartovala sériovou výrobu čipů s novým typem tranzistorů typu GAAFET. Nový 3nm proces má snížit spotřebu o 45 %, případně zvýšit výkon o 23 % ve srovnání s 5nm. To při ploše o 16 % menší než dřív.

Zdroj: Samsung (1, 2)

Diskuze (1) Další článek: Co přinese PCIe 5.0? První SSD do běžných počítačů lákají na rychlosti až 12 GB/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,