Samsung sází na paměti flash, trh s pevnými disky nemá budoucnost

Samsung v současnosti drží přibližně 40% tržní podíl s paměťmi NAND flash, kterou jsou základem moderních mobilních zařízení, ale i větších SSD, které se nasazují do notebooků, počítačů, serverů a dalších oblastí.

SSD nyní tvoří přibližně 25 % trhu s flash paměťmi, minulý rok to ale bylo pouze 15 %. Jedním z důvodů je i zvýšená popularita nových malých formátů. Do roku 2015 by se měl dle odhadů podíl SSD v rámci flash pamětí zvýšit až na 45 %.

Samsung před několika dny oficiálně představil například terabajtové SSD, jehož cena je už pouze osmkrát vyšší, než v případě terabajtového pevného disku. S poklesem cen SSD roste jejich popularita napříč zařízeními a očekává se tak velmi rychlý propad trhu s pevnými disky.

Samsung nyní staví novou továrnu za sedm miliard dolarů, která by měla zabezpečit dostatečný objem pokročilých flash pamětí s tranzistory pod hranicí 20 nm. Konkurence v podobě společností Toshiba, Hynix, Sandisk a dalších se totiž také připravuje.

Pevné disky v poslední době nepřinesly pokrok v oblasti kapacity, jejich vývoj tak začíná poměrně dost zpomalovat. Stále ale poskytují nejlepší poměr kapacity a výkonu, což se hodí například pro část datacenter, kde je důležité ukládat obrovské množství dat.

 

Diskuze (31) Další článek: Intel opravil problém s chlazením miniaturního počítače NUC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,