Samsung | Monitory | G-Sync

Samsung poprvé zabudoval do monitoru G-Sync. Herní novinka zvládne až 240 Hz

Ačkoli je Samsung dlouholetým výrobcem počítačových monitorů a Nvidia G-Sync je dlouhé roky zažitý standard technologie pro synchronizaci taktu monitoru s grafickou kartou Nvidie, první monitor Samsung s podporou G-Sync vznikl až teď. Jmenuje se CRG5 a pochopitelně cílí na hráče. 

Samsung CRG5 je monitor s 27" prohnutou obrazovkou, která slibuje obnovovací frekvenci až 240 Hz a její sladění s výstupem grafické karty právě prostřednictvím technologie G-Sync. Rozlišení je pouze Full HD, což bychom na pracovním monitoru této úhlopřičky již netolerovali, ale na herním stroji zacíleném na hraní her s vysokým FPS je to řešení pochopitelné. Na dosažení vysokých frekvencí v nativním rozlišení nebude potřeba extrémně výkonného počítače. 

Jinak se jedná o celkem běžný monitor s osmibitovým panelem typu VA s odezvou 4 ms a maximálním jasem 300 cd/m2.  Konektorovou výbavu zastupují dva porty HDMI 2.0 a jeden Displayport 1.2. 

Samsung se doposud technologii G-Sync vyhýbal a nabízel herní monitory leda s podporou konkurenční technologie FreeSync. Můžeme si domyslet, že firma nebyla ochotna Nvidii platit vysokou cenu za potřebný čip s licencovanou technologií. Ani tentokrát není monitor osazen čipem od Nvidie, ale Samsung využil kompatibility grafický karet Nvidie s technologií AdaptiveSync. Nvidia i v takovém případě užívá označení G-Sync a technologie pracuje de facto úplně stejně. 

Monitor přijde do obchodů v červenci, a českou cenu očekáváme těsně pod jedenácti tisíci včetně daně. 

Diskuze (5) Další článek: S navigací Waze bude možné mluvit, dostává podporu Asistenta Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,