Samsung integruje podporu internetu věcí ve všech zařízeních do roku 2020

Internet věcí (IoT) se má stát obrovským trhem, který znamená nasazení elektroniky takřka do všech možných předmětů a jejich vzájemné propojení přes internet. Šéf podnikové sekce Samsung Taiwan prozradil, jaké plány má Samsung na tomto poli v nejbližších letech.

Podle nejnovější analýzy Gartneru bude v příštím roce na trhu více než 6,4 miliardy zařízeních propojených v rámci internetu věcí, což bude odpovídat 30% růstu oproti letošnímu roku.

Klepněte pro větší obrázek
Odhady trhu internetu věcí od Gartneru

V této oblasti se ale čeká raketový růst, protože do roku 2020 by takto připojených zařízeních mělo být přes 20 miliard, přičemž z toho bude 13 miliard zařízení určeno pro koncové uživatele. V podnikové sféře by to v roce mělo být kolem sedmi miliard zařízení.

S větším rozšířením a integrováním elektroniky, senzorů a dalších komponentů do zařízení souvisí i zvýšené prodeje, které by se z 1,4 miliardy dolarů předpokládaných na rok 2016 měly dostat až na tři miliardy v roce 2020.

Samsung chce z internetu věcí vytěžit co nejvíce, takže plánuje, že 90 % televizi a mobilních zařízeních do roku 2017 bude podporovat internet věcí jak z pohledu propojení, tak i ovládání. Do roku 2020 chce pak Samsung vyrábět všechna zařízení s podporou internetu věcí. Pokud jde o přehled toho, co vše Samsung vyrábí, je to opravdu dlouhý list, ve kterém nechybí pračky, ledničky, mikrovlnky, vysavače, kamery, osvětlení, sporáky a trouby, sušičky, zvukové systémy a samozřejmě různá elektronika v podobě televizí, tabletů, notebooků, telefonů, chytrých hodinek, zabezpečovacích systémů a podobně.

Samsung už podporuje u mnoha „domácích“ zařízení propojení s internetem, jednou z klíčových součástí je ale i kompatibilita s platformami pro internet věcí, kterých je nyní několik. Platformy pro internet věcí se teprve začínají profilovat – Apple HomeKit, Googlu Brillo/Weave a vlastní má i Samsung. I když existuje řada dalších platforem a některé z nich jsou i open source, lze očekávat, že uspěje především ta, která se díky množství zařízení dočká největšího zastoupení. Je ale otázkou, jak to bude s kompatibilitou mezi platformami. Například typicky u Applu lze čekat značné omezení pouze pro řešení od Applu, zatímco zařízení od menších výrobců budou kompatibilní s více platformami na trhu.

Diskuze (6) Další článek: SSD budou ve více noteboocích, ceny klesají o 10 % každé čtvrtletí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,