Samsung | Monitory | OLED

Samsung chystá OLED panely i pro monitory. První na řadě bude mít úhlopříčku 34"

Samsung Display dnes rozjel sériovou výrobu velkých panelů typu QD-OLED. Tvrdí to alespoň ekonomický deník Edaily Korea, který cituje ředitele této firmy Choi Joo-suna. V provozu má být zatím jen jedna továrna, takže objem produkce bude malý a výrobky hůře dostupné. Tudíž i dražší.

Korejská společnost chce tyto panely připravit na velikosti 55" a 65" pro televizory a 34" pro monitory. Nemáme k nim zatím žádné bližší informace, ale u monitorů půjde pravděpodobně o ultraširokoúhlé modely. Ty s úhlopříčkou 34" totiž zpravidla mají poměr stran 21:9.

Samsung už OLEDy vyrábí pro mobily a notebooky, teď se vrhne i na větší úhlopříčky. Využije k tomu ale jinou technologii, kterou nazývá QD-OLED. Zatímco u klasických OLEDů vedle sebe naskládá červené, zelené a modré subpixely tvořené organickými diodami, u QD-OLEDu je jen vrstva s modrými diodami, jejichž barvy převádí pomocí kvantových teček.

V praxi bude rozdíl hlavně v náročnosti výroby, ale z hlediska obrazové kvality to zkrátka bude OLED se všemi výhodami i nevýhodami. Plusem jsou skutečná černá, bohaté barvy, rychlá odezva a možnost panely snadno ohýbat. Mínusem pak nižší (trvale) dosažitelný jas a riziko vypalování obrazu.

via TFT Central

Váš názor Další článek: Vy a počítač: Používáte pro přihlašování k online službám státu eIdentitu (Identitu občana)?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,