Samsung Ativ Tab: Galaxy pod vládou Windows RT [test]

Souboj platforem pro Windows zatím vyhrává x86, ARMu může pomoci tablet od Samsungu, který jako by z oka vypadl proslulému Galaxy Tabu 2, ovšem s Windows RT.

Samsung je znám mohutným používáním plastů v konstrukcích svých zařízení, ne jinak je tomu i u tabletu Ativ Tab GT-P8510, který ale nevykazuje jediný mechanický problém. Všechny součásti na sebe perfektně navazují a pokud se smíříte s otisky prstů na povrchu, nemusí být plastová záda na obtíž. V horní části zadní strany našel své místo 5MPx fotoaparát s přisvětlovací diodou, s oslnivými obrazovými výsledky ale nepočítejte. Totéž platí pro webkameru na opačné straně.

Samsung
Tablet s platformou Windows RT dobře poslouží pro zábavu i základní práci, víc toho ale uděláte na modelech s Atomem a plnohodnotnými Windows 8

Předek Samsungu je překryt tvrzeným sklem odolným proti poškrábání. Displej o úhlopříčce 10,1" disponuje rozlišením 1 366 × 768 bodů - jednotlivé pixely sice rozpoznáte, ale při běžném používání je obraz dostatečně jemný. Díky panelu typu PLS navíc nebudete mít problém s úzkými pozorovacími úhly. Na rozdíl od většiny konkurenčních tabletů má Samsung po stranách displeje reproduktory. Ty patří mezi to nejlepší, na co u tabletů narazíte. Mají hlasitý zvuk s hloubkami, středy i výškami, a díky jejich poloze je při práci se zařízením nezakrýváte rukama.

img_sceen04_1.png img_sceen04_3.png img_sceen04_6.png
Ativ Tab GT-P8510 je příbuzný série Galaxy Tab, stačilo mírně poupravit design a nainstalovat Windows namísto Androidu

Konektorová výbava byla soustředěna především na horní hranu. Vespod najdete jen konektor pro nabíjení a dokovací konektor, který však využijete pouze po dokoupení základny za něco přes 4 tisíce. Horní strana je bohatší, krom obvyklých ovládacích tlačítek a výstupu na sluchátka nechybí ani plnohodnotný port USB, výstup na monitor microHDMI nebo čtečka karet microSD.

img_sceen04_12.png img_sceen04_4.png img_sceen04_5.png
Tloušťka 9 mm a přesto solidní konektorová výbava, Ativu nechybí ani dokovací konektor, klávesnici však musíte dokoupit samostatně

Výdrž akumulátoru se pohybuje při prohlížení internetu okolo 11 hodin, při kancelářské práci sahá až k 20 hodinám. Může za to především úsporný dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 (2× 1,5 GHz). Základní práce s tabletem je svižná, bez viditelného rozdílu oproti práci s hardwarem na platformě x86. Využíváte-li jen předinstalovanou sadu aplikací Windows, prohlížení internetu a multimédia, vyhoví Samsung na výbornou. Problém nebude ani tvorba dokumentů díky dodanému balíku Office 2013. Náročnější uživatele ale odradí prozatím slabá nabídka aplikací k doinstalování a pouze 13 GB prostoru pro uživatelská data v kombinaci s cenou okolo 16 a půl tisíce korun.

Technické parametry

  • Displej: 10,1" (1 366 × 768), lesklý, PLS, LED
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon S4, 2× 1,5 GHz
  • Grafický čip: Qualcomm Adreno 225
  • Operační paměť: 2 GB
  • Pevný disk: 32 GB SSD (13 GB k dispozici)
  • Výbava: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, 1× USB 2.0, microHDMI, webkamera (1,9 MPx), fotoaparát (5 MPx), čtečka karet microSD, NFC
  • Baterie: Li-Ion, 8 200 mAh
  • Rozměry, hmotnost: 265 × 168 × 9 mm, 570 g
  • Systém: Windows RT
  • Cena:
Diskuze (20) Další článek: Tip: WinMTR poskytne diagnostiku připojení k hostiteli s možností exportu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,