Safari | Vyhledávače | Fake News

Safari odkazovalo na dezinformace a konspirační teorie. Apple ihned zakročil

Dosud se problematika fake news, dezinformací a konspiračních teorií týkala hlavně firem jako Facebook nebo Google. Apple z toho byl povětšinou vynechán. Jak ale zjistil Buzzfeed, i Safari nemělo čistý štít - po vyhledání slov souvisejících se známými konspiračními teoriemi nabídlo odkazy, které teorie potvrzovaly. Apple na problém okamžitě zareagoval a odkazy odstranil.

Problém se vyskytl s funkcí Safari „navrhované stránky“, v rámci které prohlížeč po zadání slova do URL nabídne rovnou přístup na stránku, kterou vyhodnotí jako nejlepší, místo vygererování celého seznamu odkazů.

Pokud jste ještě na začátku týdne vyhledali spojení jako „Holokaust se nikdy nestal“, místo toho, aby Safari nabídlo nějakou stránku, která vysvětluje, proč je tento názor nepravdivý, odkázal na stránku, která přímo sdružovala popírače holokaustu. A příkladů bylo víc.

Při vyhledání slova „Pizzagate“ nabídlo Safari odkaz na YouTube video „Pizzagate, biggest scandal ever!!!“ od konspiračního teoretika Davida Seamana. Pizzagate je v Americe poměrně dost rozšířená teorie, že emaily hlavního manažera prezidentské kampaně Hillary Clintonové obsahovaly odkazy na nelegální obchod s lidmi.

Podobně při vyhledání spojení „očkování je nebezpečné“ Safari nabídlo odkaz o tom, jak celý koncept očkování je jen zlomyslnost farmaceutických firem. Nebo u spojení „běloši jsou chytřejší“ odkázalo na obyčejném internetové fórum, kde se lidé utvrzují v přesvědčení, že „zatímco bělochy stvořil Bůh, černoši pocházejí z opic“.

Buzzfeed kontaktovat Apple a prezentoval mu všechny odhalené pochybné odkazy. Firma sice nevysvětlila, jak se dezinformace dostaly do navrhovaných stránek Safari, ale okamžitě odkazy vymazala. Když tak nyní vyhledáte „Pizzagate“, navrhovanou stránkou je Wikipedie, kde je vysvětlen původ této konspirační teorie. Podobné je to u dalších příkladů. Jen při vyhledání spojení o holokaustu Safari v době psaní článku ještě odkazovalo na stránku popíračů.

Alternativní pravdy samozřejmě nejsou kompletně vymazány ze Safari, to by byla cenzura jak v Číně. Důležité ale je, že nejsou na prvních pozicích (nebo v navrhovaných stránkách) a lidé jsou nejdříve prezentováni s odbornějšími a střídmějšími vysvětleními. Původní odkazy stále lze ve vyhledávači nalézt, jen jsou odsuny více dolů.

Zajímavé je, že Safari odkazy poskytovalo, byť využívá vyhledávací technologii Googlu. Google přitom při vyhledání těch samých slov poskytoval výrazněji méně konspirační výsledky. Za problém tak zřejmě mohly interní algoritmy Applu a lidský prvek při kontrole příspěvků.

Co jsou fake news a jaký představují problém:

Diskuze (107) Další článek: Excel pro Android dokáže zpracovat vyfocenou tabulku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,