Byznys | Grafické karty | Těžba

S koncem těžby Etherea se i české bazary plní levnými grafikami řady GeForce RTX 3000

Nvidia sice uvedla novou řadu desktopových grafických karet GeForce RTX 4000, ale zároveň nastala fenomén v podobě konce těžení kryptoměny Ethereum. Díky tomu se většina těžařů zbavuje spousty výkonných grafických karet současné generace, což přináší velmi nízké ceny a spoustu kusů na prodeje po všemožných bazarech.

Největší internetové bazary jako třeba Bazos.cz se plní velkou nabídkou grafických karet Nvidia GeForce RTX 3000, které byly očividně používané právě pro těžbu kryptoměny Ehtereum. Typickým příkladem jsou inzeráty, kde jeden uživatel prodává rovnou několik kusů grafických karet, například i různých modelů. Těžaři totiž často různě přikupovali, což byl v době pandemie velký problém, a tak se bralo vše, co bylo aspoň chvilku skladem.

Lidé prodávají i celé těžební sestavy, které obsahují třeba osm karet a podobně, byť cena je u těchto sestav nepřiměřeně vysoko vzhledem k tomu, že jsou už velmi neefektivně použitelné.

Snímek obrazovky 2022-09-26 v 8.18.17.pngSnímek obrazovky 2022-09-26 v 8.16.41.pngSnímek obrazovky 2022-09-26 v 8.16.13.png
Ukázky inzerátů z Bazos.cz

Záplava těchto karet samozřejmě způsobí určitý odliv potenciálních zákazníků, kteří si nekoupí novou generaci, která má mnohem vyšší cenu. Ve spojením s tím, že grafiky už více méně nebudou chtít ani těžaři, nejspíše Nvidia narazí na velké problémy s prodejem a poptávkou, kterou lze očekávat mnohem nižší než v nedávném vlně. Stejný případ samozřejmě platí i pro AMD a sérii Radeon RX 6000 vs. chystané Radeon RX 7000.


Nejoblíbenější grafické karty

MSI GeForce RTX 4060 VENTUS 2X BLACK 8G OC MSI GeForce RTX 4060 VENTUS 2X BLACK 8G OC
nabízí 37 obchodů za ceny od 7 807 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené grafické karty


Pokud si budete kupovat nějakou grafickou kartu, která byla využívána na těžbu, myslete na zvýšená rizika a nutnost kartu trochu ošetřit. Kvůli tomu, že karty běžely 24 hodin denně na plný výkon, je ideální vyměnit všechny pasty a tepelné pásky a pořádně vyčistit. Největší nebezpečí poškození se obecně týká hlavně ventilátorů a jejich ložisek, které mají určitou výdrž a po takovém zápřahu mohou být poškozené, vydávat nepříjemné zvuky, netypicky vibrovat a podobně.

Diskuze (55) Další článek: Herpesvirem proti rakovině. Testy na lidech naznačily slibné výsledky, jeden pacient se úplně vyléčil

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,