Lenovo | Klávesnice | ThinkPad

S bezdrátovou klávesnicí Lenovo ThinkPad TrackPoint Keyboard II nebudete potřebovat myš

Lenovo začalo prodávat novou bezdrátovou klávesnici ThinkPad TrackPoint Keyboard II. Novinka je zajímavá především tím, že dokáže alternovat funkce myši – kromě klasických kláves totiž obsahuje navíc trackpoint a dvě tlačítka.

Trackpoint je polohovací zařízení v podobě (zpravidla červeného) pogumovaného kloboučku, zasazeného do klávesnice. Poprvé se objevil v roce 1992 na notebooku IBM ThinkPad 700, později s tímto řešením přišli i další výrobci, jako je Dell, HP, Acer nebo Sony. V současnosti ho najdete jen u vybraných modelů notebooků Lenovo ThinkPad.

Klávesnice s trackpointem

Trackpoint byl a je obdobou dnes častěji používaného touchpadu – jeho úkolem je ovládání pohybu kurzoru, které se provádí nakloněním kloboučku na příslušnou stranu. Dá se říci, že tento ovládací prvek rozděluje uživatele na dvě nesmiřitelné skupiny: zatímco jedni na něj nedají dopustit, druhým připadá toto ovládání nepohodlné.

Klávesnice Lenovo ThinkPad TrackPoint Keyboard II nabízí standardní rozložení kláves s minimalizovanými šipkami a vypuštěným numerickým blokem. Mezi klávesami B, H a G se nachází již zmíněný červený trackpoint. Pod spodní řadou kláves jsou navíc dvě tlačítka, suplující funkci levého a pravého tlačítka myši.

Novinka přináší prvky, známé ze světa notebooků, do segmentu osobních počítačů. Bude vyhovovat například těm, kdož bojují se stísněnými podmínkami, neboť při používání této klávesnice není potřeba samostatný prostor pro myš. Na své si přijdou i uživatelé, jimž vyhovuje tento způsob ovládání kurzoru.

ThinkPad TrackPoint Keyboard II

ThinkPad TrackPoint Keyboard II představilo Lenovo již v lednu tohoto roku na veletrhu CES, případní zájemci si však museli počkat na zahájení prodejů až do konce dubna. Klávesnice podporuje pouze bezdrátové připojení, a to buď přes Bluetooth, nebo USB přijímač, který je součástí balení.

Podporována jsou zařízení s operačními systémy Windows 7, Windows 10 a Android. Klávesnice je osazena 84 ergonomickými klávesami s nůžkovým mechanismem a nízkým zdvihem, jež by měly přežít až deset milionů stisknutí. Její rozměry jsou 341 × 201 × 33 milimetrů a váží 640 gramů.

Energii zajišťuje integrovaná baterie, která na jedno nabití vydrží až dva měsíce běžného provozu. K nabíjení je připraven moderní port typu USB-C, přičemž plné nabití trvá zhruba hodinu a 45 minut. Novinka je dostupná v americkém e-shopu v černé barvě za 99,99 dolarů, což je v přepočtu asi 2770 Kč vč. DPH.

Diskuze (26) Další článek: Mise na Mars v ohrožení. Kvůli nedostatku financí možná bude muset ukončit činnost i rover Curiosity

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,