Notebooky | Intel | Procesory

Rychlý jako desktopy. Intel chystá 16jádrový mobilní čip Alder Lake-HX

Intel dle dosavadních informací plánoval pro notebooky a mobilní zařízení hybridní procesory Core 12. generace Alder Lake H maximálně s 14 jádry (6 výkonných a 8 úsporných jader). TDP je v takovém případě v rozmezí 35 W až 45 W (s turbem až 115 W) dle konfigurace čipu. Jak to ale vypadá dle úniku na Twitteru, chystá i ještě něco silnějšího.

Pro ty nejvýkonnější notebooky, které mají zastat podobný výkon jako desktop, prý chystá 16jádro řady Alder Lake-HX, které bude mít „desktopovou“ konfiguraci 8 výkonných a 8 úsporných jader. TDP tohoto čipu bude 55 W, špičková spotřeba s turbem bude ale určitě mnohem vyšší.

Tyto procesory budou dostupné výrobcům notebooků a dalších zařízení ve formě BGA a budou obsahovat i integrovanou grafiku Intel Xe-LP, ale pouze s menším počtem exekučních jednotek – 32 EU (mobilní 14jádro Core i9-12900HK má 96 EU). Je jasné, že Intel někde musel ušetřit a pro takto výkonné nasazení se stejně počítá se samostatnou grafickou kartou. L3 cache by měla mít rovněž vyšší kapacitu 30 MB.

Kdy Intel tyto procesory uvede na trh, to zatím není jasné. Lze ale předpokládat, že budou v těch nejvýkonnějších herních noteboocích a také noteboocích pro profesionální použití, kde se tolik nehledí na tloušťku ani hmotnost.

Diskuze (3) Další článek: Airbus a Boeing přestaly dodávat náhradní díly ruským aerolinkám. Airbus tam má ale i velké vývojové centrum

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,