Kryptoměny | Rusko | Atomová bomba

Ruští jaderní inženýři namísto simulace atomových bomb těžili bitcoin

Každý, kdo má přístup k výkonnému – opravdu výkonnému – počítači, si možná v posledních měsících v souvislosti s kryptoměnovou mánií v duchu představoval, kolik by se na takové mašině asi dalo vytěžit bitcoinů. Většina nejspíše skončila jen u snů, nicméně zaměstnancům ústavu experimentální fyziky v ruském Sarově bylo líto, že jejich superpočítače leží ladem, a tak je připojili k internetu a začali těžit.

Snad by to nebyl až tak vážný přečin, kdyby Sarov nebyl „zakázaným městem“ sovětského a dnes ruského jaderného programu, do kterého se cizinec dostane jen s obtížemi, jedná se totiž o maximálně střežené místo. Z toho důvodu jsou tamní superpočítače se souhrnným výkonem více než 1 PFLOPS odpojené od internetu a tento stav střeží bezpečnostní služba FSB.

A právě ta podle ruského tisku (via Ars Technica) zachytila pokusy o připojení superpočítačových clusterů k internetu. Následný audit pak odhalil i pravděpodobnou těžbu kryptoměn, ačkoliv ruské úřady si podrobnosti pochopitelně nechávají pro sebe.

Diskuze (6) Další článek: Nvidia Freestyle: post-processing ve hrách v reálném čase. A trochu taky cheatování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,