Sociální sítě | Telegram | Rusko

Ruský „Mark Zuckerberg“ vyhlásil digitální válku Putinovi a tamnímu režimu

Pavel Durov vyhlásil digitální válku ruskému režimu a slibuje podpořit tamní firmy i nadšence, kteří rozjedou anonymní VPN servery, miliony dolarů v bitcoinech. Durov na to má, v minulosti totiž společně se svým bratrem založili ruský klon Facebooku Vkontakte, a když o něj přišli, vrátili se na scénu s šifrovaným komunikátorem Telegram.

Jak už jsme psali včera, Telegram odmítl ruským vyšetřovatelům předat šifrovací klíče, a tak tamní úřady začaly s masivní blokací IP adres, které s ním mají něco společného. Telegram však používá infrastrukturu Googlu, Amazonu a dalších velkých poskytovatelů, a tak se brzy zákaz rozšířil na více než 15 milionů IP adres.

Podle Durova to nicméně mělo na Telegram jen malý dopad a jeho základna 200 milionů uživatelů komunikuje dál.

Durovova slova o podpoře ruské internetové opozice nejsou jen nějakým povrchním marketingovým prohlášením. Třiatřicetiletý Rus se totiž se svou domovinou rozešel ve zlém už před lety, když založil a posléze z pozice šéfa vedl sociální síť VKonakte (VK).

Již tehdy totiž odmítal spolupracovat s úřady a blokovat opoziční stránky na své síti. Posléze byl podle svých slov přinucen prodat svůj podíl ve firmě, moc nad VKontakte převzal Mail.ru a Durov v roce 2014 opustil všechny manažerské pozice. Později Rusko opustil, protože je podle jeho slov nekompatibilní s internetovým byznysem, a získal občanství ostrovního karibského státu Svatý Kryštof a Nevis. Jeho Telegram dnes formálně sídlí v Londýně.

Ruské vydání Forbesu odhaduje Durovovo jmění na 1,7 miliard amerických dolarů.

Diskuze (45) Další článek: Nové „HD“ vinylové desky přinesou kvalitnější zvuk a více prostoru pro hudbu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,