Rusko | Ukrajina

Grafiky tam už neprodávala, teď se Nvidia z Ruska stáhne úplně. Sledujeme reakce digitálních firem na válku

  • Firmy zabývající se počítači, softwarem nebo digitálními službami se den za dnem přidávají k sankcím vůči Rusku
  • V tomto článku sledujeme, jaké sankce podniky vyhlašují
  • Řadíme je chronologicky, vybíráme ty nejdůležitější. Článek průběžně aktualizujeme

Říjen 2022

Nvidia už sice v Rusku přestala nabízet produkty před půl rokem, nadále tam ale měla vlastní pobočku. Tu podle čerstvého vyjádření pro The Wall Street Journal zavírá, a ruší tak veškeré aktivity v zemi. Podle finanční ředitelky Colette Kress mělo Rusko 2% podíl na celkových tržbách společnosti.

Srpen 2022

Genius je dalším výrobcem periferií, který reaguje na ruskou válku. O úplném opuštění trhu však hovořit nelze. List Kommersant v srpnu odhalil, že Genius v zemi zrušil zastoupení. Výrobce následně deníku řekl, že ruský trh neopustí, je pro něj příliš důležitý.

Logitech krátce po Dellu a Ericssonu rovněž oznámil ukončení své působnosti v Rusku. V březnu řekl, že pozastaví dodávky svých produktů. O několik měsíců později došel k závěru, že mu situace v zemi znovu rozjet obchodování, takže to balí.

O Ukrajině v krátkém vyjádření pro Reuters ústy svého mluvčího neříká nic, odvolává se na nejisté prostředí pro obchod. Doufá, že se na ruský trh bude moct časem vrátit.

Ericsson během dubna pozastavil svou působnost v Rusku, teď ale ze země definitivně odchází. Informuje o tom list Kommersant, podle něhož švédský telekomunikační a síťový podnik do konce kalendářního roku propustí všechny ruské zaměstnance a ze země tak odejde.

Nebude v ní tak poskytovat ani podporu pro stávající řešení. Část zaměstnanců zřejmě odejde do nově založeného podniku, aby poskytovali podporu pro instalovaná řešení. Problém ale může nastat s nedostatkem komponent pro síťové stanice. Ericsson přitom spolupracoval s největšími operátory.

Podporu svých řešení v Rusku poskytuje Nokia, která začátkem března na trh přestala dodávat svoje produkty. Stejný krok tehdy učinil Ericsson. Nokia pak ale během dubna oznámila, že se z Ruska úplně stáhne. V podpoře hodlá pokračovat, píše Kommersant. Operátor Tele2 v květnu na Nokii podal žalobu s tím, že neplní své smluvní závazky.

V zemi nadále podporuje pro své produkty poskytuje čínský Huawei, byť omezil dodávky síťových komponent.

Dell oznámil, že v Rusku kompletně končí. Po začátku války v zemi a také v sousedním Bělorusku a některých Ruskem okupovaných územích zastavil prodeje svých produktů včetně podpory.

V polovině srpna firma uzavřela místní kanceláře. Po tomto kroku Dell definitivně ukončil působení v Rusku, potvrdil mluvčí pro Reuters. Byl přitom klíčovým dodavatelem serverů.

Diskuze (141) Další článek: Velké techničáky by mohly skončit v roce 2024. Díky online registru vozidel nejsou potřeba

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,