Internet | Rusko | Poskytovatelé internetu

Rusko se v rámci testu kybernetické obrany dočasně odpojí od internetu

Ruské úřady a hlavní internetoví poskytovatelé plánují dočasné odpojení celé země od globálního internetu. Stane se tak v rámci experimentálního testu počítačové obrany. Během odpojení bude fungovat síťová komunikace pouze v rámci země, jakýkoli provoz do a ze zahraničí nebude možný. O akci informovala minulý týden místní zpravodajská agentura RBC.

V tuto chvíli není známo přesné datum, kdy bude test probíhat, každopádně by to mělo být před 1. dubnem tohoto roku. Důvodem experimentu je otestovat a poskytnout zpětnou vazbu k návrhu zákona o „národním programu pro digitální ekonomiku“. Ten projednal v prosinci 2018 ruský parlament a podporuje ho prezident Vladimir Putin.

Rusko chystá internetovou oponu

Podle chystaných právních předpisů budou poskytovatelé v Rusku muset zajistit, aby internet (označovaný Runet) dokázal fungovat i v případě, kdy se cizí země pokusí o jeho uvedení do režimu offline. Úkolem je zajištění nezávislosti ruského internetového prostoru v případě vnější agrese.

Součástí projektu je směrování veškerého interního provozu do státem kontrolovaných bodů, které má pod palcem ruský telekomunikační podnik Roskomnadzor. Všichni poskytovatelé souhlasili s tím, že zákon má dobré cíle, ale mechanismy pro jeho zavedení vyvolávají mnoho otázek a sporů. Někteří projevili znepokojení nad možným narušením internetové komunikace.

Roskomnadzor bude kontrolovat provoz za účelem blokování zakázaného obsahu a bude oprávněn zasahovat do řízení sítě. Kromě toho bude zajišťovat, že provoz mezi ruskými uživateli zůstane uvnitř země a nebude zbytečně směrován přes servery v zahraničí, kde by mohl být zachycen.

Chystá se velký ruský firewall?

Práce na tomto projektu probíhají už nějakou dobu a Rusko chce do roku 2020 směrovat většinu (konkrétně až 95 %) svého internetového provozu na místní úrovni. Systém má umožnit připojení k místnímu internetu bez nutnosti využívat zahraniční servery. Zdá se, že jde o obdobu „velkého čínského firewallu“, který v rámci cenzury blokuje některé webové stránky.

Úřady vytvořily lokální zálohu systému DNS (Domain Name System), kterou poprvé otestovaly v roce 2014 a znovu loni. Nyní bude hlavní součástí programu Runet a zajistí směrování v okamžiku, kdy poskytovatelé služeb odpojí zemi od celosvětové sítě.

Ruská vláda pokryje poskytovatelům internetového připojení náklady na úpravu infrastruktury, instalaci nových serverů a síťových prvků, jejichž úkolem bude přesměrování provozu do schválených bodů pod dohledem společnosti Roskomnadzor.

Diskuze (35) Další článek: Proč je OpenStreetMap tak dobrá? Protože se stále dokola konají mapathony. I v Česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,