Rusko | Cenzura | Tor | Roskomnadzor

Rusko pokračuje v tažení proti Toru. Chce po Googlu, aby ho odstranil z obchodu Play

Anonymizační síť Tor se znovu dostala do hledáčku ruské vládnoucí garnitury. Tentokrát Roskomnadzor, státní úřad zodpovědný za monitorování, kontrolu a cenzuru médií v Rusku začal požadovat po Googlu odstranění prohlížeče Tor z obchodu Play.

Tor umožňuje anonymně procházet internet, lidé díky němu mohou navštívit prakticky jakékoliv stránky, i ty, které jsou blokované. A jelikož Rusko blokuje celou řádku webu a služeb, seznam navíc rozšířilo po invazi na Ukrajinu, pro Rusy jsou podobné nástroje včetně VPN jedinou možností, jak získat přístup k cenzurovaným informacím.

To se Kremlu samozřejmě nelíbí a proti podobným sítím vystupuje dlouhodobě. Na Tor se Roskomnadzor zaměřil naposledy loni v prosinci, kdy domovskou stránku a síťové uzly Toru začal částečně blokovat. Ve Státní dumě, dolní komoře ruského parlamentu dokonce zaznělo tvrzení, že Tor je „absolutní zlo“. 

Jenže autorům projektu se ve spolupráci s nevládní organizací bojují za digitální práva Roskomsvoboda podařilo odvolat, až saratovský okresní soud rozhodl, že stránka opět musí být odblokovaná. 

Roskomnadzor se nevzdává

Saratovští žalobci jsou ovšem odhodlaní v právní bitvě pokračovat a opět požadují blokaci sítě Tor, svůj případ se dokonce rozhodli rozšířit a nově do něj zahrnuli Google, po kterém požadují, aby prohlížeč Tor odstranil ze svého obchodu Play.

Play momentálně v Rusku funguje v omezené formě, Google se na něm rozhodl po vypuknutí války zakázat veškeré transakce, takže obchod nabízí pouze bezplatné aplikace. Již zakoupené aplikace pak mají zakázané aktualizace. Rusko kvůli tomu představilo svůj vlastní obchod s aplikacemi nazvaný RuStore. 

Žalobci požadují následující:

  • Zákaz přístupu k veškerým informacím obsaženým v Toru.
  • Zákaz stahování prohlížeče Tor z obchodu Google Play.
  • Omezení přístupu k aplikaci Tor. 
  • Odstranění Toru z obchodu Google Play. 

Google zatím svůj postoj nevyjádřil, jak ale podotýká server TorrentFreak, pokud se rozhodne právní bitvy účastnit a podpořit autory The Tor Project, může jim poskytnout velkou pomoc.

Nicméně ruská část Googlu jen před pár dny vyhlásila bankrot a soudní exekutoři ji posléze zabavili 7,7 miliardy rublů (asi 2,8 miliardy korun) jako část pokuty, kterou má firma zaplatit. Jedna z pokut pochází z loňského prosince, kdy Google v Rusku odmítal mazat obsah, který Roskomnadzor považuje za nezákonný. 

Diskuze (52) Další článek: ICQ, Nero, Winamp a další úžasné programy, které už nepoužíváme (Podcast Živě)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,