Cenzura | Rusko | Roskomnadzor

Meta má utrum. Facebook a Instagram jsou extremistické, a tak je ruský soud zakázal

Oživeno 21. března

Agentura Reuters upozornila, že ruský soud Metu s okamžitou platností označil za extremistický podnik, respektive tak označil její služby Facebook a Instagram. Potvrdila to také ruská agentura Tass. Ruské úřady o Metě jako o extremistické organizaci hovořily už dřív.

Důvodem je uvolnění pravidel platforem, podle nichž Ukrajinci a lidé z pár dalších vybraných zemí mohou vzývat k násilí na ruské armádě. Podle agentury Interfax odmítla Meta výzvy k násilí odstranit. Právní tým firmy trval na to, že obžaloba byla nepodložená a nelegální a odmítla, že by prováděla extremistické akce.

Extremistickým podnikům v zemi není povoleno provozovat své operace. Na věci se ovšem z praktického hlediska nic nemění, protože Rusko již skrze svého regulátora zablokovalo Facebook začátkem března (viz předchozí kapitola článku) a Instagram o zhruba dva týdny později.

Rozhodnutí soudu přitom nepostihlo WhatsApp. Ten prý extremistický není, protože neobsahuje mechanismy pro šíření dezinformací na veřejnosti. Rusko v poslední době zpřísňuje legislativu a za dezinformaci považuje mj. označení konfliktu na Ukrajině za válku. Tu Rusko označuje za speciální vojenskou operaci.

Rozhodnutí soudu pro Metu znamená, že již v Rusku nesmí provozovat kanceláře ani komerční aktivity, vysvětluje Tass. Státního zastupitelství uvedlo, že používání produktů od Mety nebude považováno za extremistické aktivity. Na zablokování služeb Mety trvaly i tajná služba FSB a Roskomnadzor.

Dřívější kroky byly ze strany ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor a pouze vedly k zablokování služeb Facebook a Instagram. Tentokrát již Meta na základě soudního rozhodnutí v zemi téměř nesmí legálně působit.

Ruský souboj s Metou

V tomto článku sledujeme, jak se po začátku války na Ukrajině vyvíjí ruský postoj ke službám Mety, tedy sociálního giganta, v jehož portfoliu najdeme zejména Facebook, Instagram a WhatsApp.

Diskuze (57) Další článek: DJI má nový dron M30. Stojí jako nové auto a můžete mu dokoupit robotickou garáž

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,