Rusko

Ruská firma smazaná z Facebooku žaluje síť za omezení svobody

Často slýcháme, jak Facebook, Twitter a další mažou po tisících ze svých sítí trollící a dezinformační účty. Málokdy se ale dozvídáme, zda toto mazání má nějaké pokračování nebo zda se účty brání. Oni se totiž občas skutečně brání - jeden z nich právě podal na Facebook žalobu kvůli diskriminaci a omezování svobody slova, informuje agentura Reuters.

Případ se týká ruské firmy Federální agentura zpráv známé jako FAN, která byla z Facebooku vymazána v rámci velké dubnové čistky, kdy se sociální síť zbavila několika tisíc účtů, které vyhodnotila jako problematické a ovlivňující názory občanů.

Mazání se tehdy týkalo hlavně účtů, které měly něco společného s nechvalně proslulou ruskou firmou Internet Research Agency (IRA), jež je známá jako továrna na dezinformace. IRA byla v březnu letošního roku sankciována kvůli údajnému vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016 a Facebook mazání provedl v návaznosti na toto rozhodnutí.

Síť spojitost vyhodnotila proto, že FAN a IRA sdílely v Rusku jednu budovu. FAN navíc zaměstnávala Elenu Alekseevnu Khusyaynovu, ruskou úřednici, která byla v říjnu obviněna z ovlivňování zmíněných voleb. Měla stát v čele projektu Lakhta, který se tímto ovlivňováním zabýval.

FAN se ale brání, že s projektem Lakhta nemá nic společného a Khusyaynova dělala ve firmě jen rutinní práci. Sama sebe firma popisuje jako nezávislého vydavatele legitimního zpravodajství ve veřejném zájmu a vymazání z Facebooku si bere osobně. V žalobě proto požaduje odškodnění za újmu, kterou utrpěla a znovuobnovení svého účtu. FAN tvrdí, že Facebook ji diskriminoval na základě jejího ruského původu a omezil její svobodu slova.

Má žaloba šanci na úspěch? Reuters oslovil bývalého prokurátora Renato Mariottiho, který tvrdí, že minimální. „Můžu s jistotou říct, že tato žaloba nebude úspěšná. Přijde mi to hlavně jako PR akce,“ uvedl.

Diskuze (36) Další článek: Tvůrci Pokémon Go budou vytvářet hry pro turisty. Pod záštitou OSN

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,