RSM²: slavné úložiště toho umí víc, než jen stahovat warez

Krátce po změně pravidel představil Rapidshare novou verzi svého správce RapidShare Manager. Připomíná nám, že služba není jen obří sběrna warezu, ale také regulérní úložiště.

V průběhu července se nám Rapidshare dvakrát výrazně proměnil. Nejprve zavedl novou měnu rapidy, zrušil dosavadní předplatné na určité období a vyměnil jej sadou nových tarifů, kde rozhoduje spíše to, kolik hodláte stahovat a nahrávat. Zároveň německo-švýcarské úložiště zrušilo benefity pro ty, kteří na jeho servery nahrávali data. Důvodem je především tlak majitelů autorských práv, jelikož se ruku na srdce nejednalo ani o ISO obrazy linuxových distribucí, ani o autorské dílo šířené pod licencí Public Domain nebo třeba Creative Commons.

Nové tarify se však nesetkaly s pochopením, komunita se vzbouřila a výsledkem je zcela nový a jediný tarif na největším úložišti světa. Jmenuje se RapidPro, předplácí se vždy na jeden měsíc a nabídne vám přenosový limit 30 GB – na nahrávání i stahování dohromady. Tarif ke všemu neplatíte ani eurem, ani dolary, ale právě zmíněnými rapidy, které si už kupujete klasickým způsobem třeba skrze PayPal. Pokud vám nestačí základní 30GB přenosový limit a velikost úložiště, pochopitelně si za pár rapidů můžete kvótu zvýšit a to prakticky neomezeně.

Vyznat se v této bouři letních změn není vůbec jednoduché. I proto, že samotný Rapidshare není zrovna uživatelsky přívětivý a jeho spravování skrze webové rozhraní asi nadchne málokoho. Služba toho sice zvládne celkem hodně a nabízí hromadu velmi pokročilých nastavení, autoři nicméně asi jen těžko znají pravý význam slůvka ergonomie.

Ošklivé káčátko napsané v Javě

Pokud není ergonomický web, může být ergonomický alespoň desktopový program. Ten pro službuRS se jmenuje RapidShare Manager a nedávno se dočkal nové verze. Umí toho mnoho, nicméně i ho lze jen stěží považovat za program ergonomický, na jehož design dohlížel člověk, který tomu rozumí. Pokud Rapidshare používáte pouze ke stahování dat, asi ho příliš neoceníte. Pokud ale službu používáte i jako úložiště pro běžné dokumenty, určitě čtěte dál, nabízí totiž kompletní správu účtu a oproti 500MB základu nahrávání souborů až do velikosti 2 GB.

rapidshare manager.png
Nastavení RapidShare Manageru

Začnu od té největší nepříjemnosti. RSM je celý napsaný v Javě. Díky tomu je sice multiplatformní, má ale poněkud netradiční uživatelské rozhraní, dialogy pro nahrání souboru připomínají Windows 95 a ke všemu si moc dobře nerozumí s diakritikou. To už ale není záležitostí Javy ale špatně konfigurovaného serveru. V Německu a Švýcarsku očividně stále neobjevili kouzlo Unicode a znakové sady UTF-8.

Poštovní klient

Po prvním přihlášení ke svému prémiovému účtu získáte okno se čtyřmi záložkami. Na té první najdete poštovní klient. Jeho podstata spočívá v tom, že můžete komukoliv poslat e-mail se souborem, který je ale umístěný v rapidsharovém cloudu. Nebojte se ale velikosti přílohy, pošle se totiž pouze odkaz ke skutečnému stažení. Uživatelé Outlooku jistě ocení, že se do adresáře načtou kontakty právě z tohoto poštovního programu. Ti ostatní si pak budou muset vystačit s dobrou pamětí.

posta.png  prilohy.png
První karta patří poště, do které můžete vložit virtuální přílohu ze svého rapidsharového úložiště

Správce cloudových adresářů a souborů

Ale kvůli pošťákovi si RSM jistě nikdo stahovat nebude. Mnohem zajímavější je druhá záložka, kde najdete souborového správce. Souborového správce, ve kterém můžete spravovat adresáře a soubory na svém účtu. Jenom zapomeňte na diakritiku, Rapidshare si s českými znaky prostě nerozumí. I zde platí, že stahovače touto funkcí asi neoslním, nicméně přesně takový RSM je – snaží se poukázat na to, že Rapidshare není pouze „ta bezedná studna muziky a filmů“, ale zcela regulérní a ve všech ohledech „eticky čisté“ úložiště jako Google Docs nebo třeba SkyDrive od Microsoftu.

spravce.png  spravce.png
Správce adresářů vašeho 10GB (a  většího) úložiště

TrafficShare

Ve správci můžete vytvářet adresáře, provádět běžné úkoly od přejmenování po smazání, dozvíte se, kolikrát byl váš soubor stažen a můžete mu nastavit i stahovací režim. I to může být pro mnoho uživatelů naprostá novinka, takže jen připomenu, že váš soubor mohou ostatní stahovat normálně, v režimu TrafficShare, Secured a Secured & Restricted. První způsob je prostě normální a nejtypičtější. Tedy, platící zákazník stahuje okamžitě a tomu „free“ hodíme pár klacků pod nohy, ať si to napříště rozmyslí. Co když ale chcete skrze RS sdílet třeba obrovský balík ZIP s fotkami z dovolené nebo další vlastní data a nechcete lidem komplikovat život? V takovém případě stačí nastavit režim na TrafficShare a každý, kdo dostane odkaz, stáhne data bez čekání jako platící zákazník. Objem stažených dat se pak odečte z vašeho předplaceného přenosového limitu.

trafficshare.png
Pokud veřejně publikujete odkaz ke stažení svých dat, můžete
mu nastavit jednoduchou politiku

Secured je TrafficShare režim obohacený o časové omezení, kdy bude odkaz aktivní (pokud chcete neomezené stahování konkrétního souboru nastavit třeba jen na dva dny) aSecured & Restrictedpoužijte v případě, kdy chcete stahování umožnit pouze vybranému uživateli (prostě nastavíte ID jeho účtu).

Upload & Download

V souborovém správci stačí vybrat adresář a dole klepnout na tlačítko pro nahrání souboru. Oproti standardnímu 500MB limitu takto můžete na server nahrát soubor o velikosti až 2 GB. A pokud vám během nahrávání vypadne spojení, nic se neděje, RSM totiž umí obnovit spojení a pokračovat tam, kde jste přestali. To ostatně platí i pro stahování.

upload.png  stahovani.png
Nahrávání souborů a naopak jejich stahování zadáním webových adres

RSM oproti jiným klientům nekontroluje obsah schránky, adresy ke stažení tedy nestačí prostě jen zkopírovat – musíte je vložit do jednoduchého formuláře. O nahrávání i stahování jste pak informování v předposlední záložce v přehledu komunikace. A tady už na žádné překvapení nenarazíte, je to klasický seznam plný položek.

prehledy.png
Správce stahování a nahrávání je přehledný a ukáže skutečně vše, co jen jde
RSM ke všemu podporuje i vzdálené nahrávání, kdy se na váš webdisk uloží
soubory z jiného WWW nebo FTP serveru

Poslední záložka slouží k nastavení úču. Zjistíte zde, kolik vám ještě zbývá přenosového limitu, kdy vyprší program, nastavíte zde alias pro ID účtu, abyste se nemuseli pokaždé přihlašovat s tím ošklivým číslem, a změníte zde ostatně i další osobní údaje.

RSM vás možná naučí, že Rapidshare není pouze databanka warezu

RapidShare Manager 2 rozhodně nepatří k těm programům, pod jejichž kvalitou by se vám podlamoval kolena – v tom dobrém slova smyslu. Občas spadne a jeho výbavu pro čistokrevné stahovače hravě překoná celá plejáda nejrůznějších programů pro snadné stahování nejen ze sítě RS. RSM je ale na druhou stranu mocný (a prakticky jediný) správce rapidsharového úložiště, a tak možná některé z vás naučí službu používat i trochu jinak než jako prostý zdroj warezu.

stáhnout program RapidShare Manager 2.0776 Licence: freeware, 3,1 MB
Autor: RapidShare AG
Web programu: rapidshare.com


Diskuze (41) Další článek: BlindType: bezchybné psaní na dotykovém displeji i bez klávesnice

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,