Rozjede se naplno boj proti chráněným cédéčkům?

Philips se přidává k bojovníkům proti chráněným cédéčkům a vše se tím tak dostává na novou zajímavější úroveň.
Na internetové prezentaci s výstižným názvem Boycot RIAA se objevily informace o výhradách společnosti Philips proti tzv. chráněným kompaktním diskům, se kterými se můžete setkat i v českých music shopech. Smyslem ochrany je zajistit, aby CD nebylo možné kopírovat, což se díky nízkým cenám vypalovacích mechanik a médií stalo velice zásadním problémem, který pochopitelně nejvíce trápí velké nahrávací společnosti, jež tak přicházejí o své zisky.

Ochrana znemožňuje přečtení kompaktního disku v počítačových mechanikách, takže obsah například není možné převádět do komprimovaných formátů MP3, WMA či dalších, používaných pro šíření skrze Internet. Problém je ovšem v tom, že tato CD nelze kromě počítače přehrát ani v řadě CD a DVD přehrávačů využívajících technologie mechanik pro PC, v herních konzolích, MP3 přehrávačích a dalších zařízeních.

Na zmíněném serveru zmiňují následující časté problémy:

  • CD nelze přehrávat
  • slyšitelné problémy se zvukem
  • problémy s přeskakováním skladeb
  • nefunkčnost posunu po skladbě
  • nelze přehrát všechny stopy
Společnost Universal zřídila na téma "chráněné disky" webové stránky na adrese www.musichelponline.com a nabízí všem zákazníkům, jimž se vyskytly při přehrávání takto chráněných disků výše uvedené problémy, možnost jejich navrácení prodejci.

Na serveru Boycot RIAA označují tato CD s mírnou nadsázkou jako "poškozená" (corrupt) a vystavují jejich seznam, do něhož mohou přispět i uživatelé. Společnost Philips se dokonce nechala slyšet, že nejde o hudební CD, ale stříbrné disky, na kterých je uložena hudba. Právě výhrady Philipsu vycházející z porušení patentů by mohly, v případě, že se tato společnost obrátí na soud, přinést do této sféry více vzruchu. Dosavadní hlasy poukazující například na nemožnost vytvořit si kopii média pro vlastní potřebu (což umožňují autorské zákony mnoha zemí) totiž nebyly vyslyšeny.

Aktivity RIAA zaštiťující přední americké nahrávací společnosti jsou na jednu stranu pochopitelné, neboť nahrávací společnost by se měla snažit chránit práva svých umělců, která jsou nelegálním kopírováním často porušována. Neměla by ale svůj boj vést tak, že omezí zákazníky stylem "padni komu padni" včetně těch, kteří si kupují jen legální nahrávky a chtějí si je přehrávat ve svém počítači.

Protesty proti RIAA mají poměrně dlouhou tradici, ale právě munice v podobě vystoupení Philipsu vše povyšuje na novou úroveň. Zatím byly protesty spíše ve stylu nezávislí proti komerčním firmám, nyní se Philips přidává na stranu protestujících. V zásobě má několik trumfů. Jednak to je patent na Audio CD, který ve své podstatě protipirátská opatření neobsahuje, proto je oprávněné tvrzení Philipsu, že taková cédéčka nesplňují práva, aby se označovala logem Compact Disc, prostě se jedná o lesklý stříbrný kotouček. Nejen patenty se lze ale bránit. Philips totiž také vyrábí mechaniky pro čtení disků a přislíbil, že zruší dosavadní omezení počítačových mechanik. Uvede na trh prostě takové mechaniky, které si poradí s chráněnými cédéčky a budou je spolehlivě číst. RIAA proti tomu bude protestovat, ale Philips neudělá nic, co by nebylo povoleno. Již dnes jsou na trhu mechaniky schopné přehrávat chráněná CD. Ochrana CD přece právě vychází z toho, že se musí dát přehrát na spoustě přehrávačů. Philips pouze spojí existující mechaniku po Audio CD s CD-ROM, jedná se ve skutečnosti jen o úpravu firmwaru, žádná mechanická změna nebude nutná, takže oprava bude rychle k dispozici. A pokud s takovou úpravou přijde Philips, ostatní výrobci se rychle přidají, aby tuto konkurenční výhodu vyrovnali.

Diskuze (121) Další článek: Nový rekord – P4 3,8 GHz

Témata článku: , , , ,