Rozhovor: Windows XP Media Center Edition 2005 nejsou jenom do obývacího pokoje

To byla hlavní myšlenka, kterou Tomáš Koška během našeho rozhovoru několikrát zopakoval. Zatímco z propagačních materiálů bychom mohli mít dojem, že nová subverze operačního systému Windows XP je určena především pro domácí centrum multimediální zábavy v obývacím pokoji, skutečnost je taková, že stejně dobrou práci odvede i na počítači vybaveném televizním tunerem.
Tomáš Koška

Klepněte pro větší obrázek

Vede produktovou divizi Windows Client od léta 2003. Je zodpovědný za prodej, lokalizaci a marketing operačních systémů Windows pro osobní počítače. Produktům se v české pobočce společnosti Microsoft věnuje od roku 1999. Po nástupu do společnosti Microsoft v roce 1996 působil v oddělení technické podpory, které později vedl.

Studiím se věnoval Tomáš Koška zprvu v Kanadě, kde vystudoval obor aplikovaná lingvistika a informační technologie na McGill University v Montrealu. V současné době studuje ekonomii na Vysoké škole Ekonomie a Managementu v Praze.

Jak vy vnímáte Windows XP Media Center Edition 2005? Kam tímto operačním systémem Microsoft míří?

Z našeho pohledu je důležité, aby uživatelé tento operační systém vnímali nejenom jako operační systém určený do krabice pod televizi. Chceme, aby lidé věděli, že tento operační systém mohou klidně nasadit také na klasické domácí PC. Není to tedy tak, že by se jednalo o nějaký specifický software, který bude fungovat pouze na zařízeních typu X-Play – i to je koneckonců počítač.

Mohu uvést příklad svého 17ti letého synovce, který letos k Vánocům pravděpodobně dostane nový počítač a protože ve svém pokoji nemá televizi, operační systém Windows XP Media Center Edition 2005 pro něj bude ideálním řešením. Nechceme tedy, aby lidé tento operační systém vnímali pouze jako software pro zařízení do obývacího pokoje. To je pouze jedna z rolí a záleží spíše na výrobci hardwaru, v jakém smyslu se tento OS rozhodne použít. Ten je natolik univerzální, že může fungovat v různých formách na různých místech domácnosti.

Budou moci případní zájemci zakoupit tento operační systém samostatně?

Pro hladký běh je doporučena určitá hardwarová konfigurace počítače. Proto budeme tento operační systém dodávat předinstalovaný pouze na kompletních nových počítačích. Pokud bude někdo chtít sestavit svůj vlastní počítač, může si zakoupit komerční OEM verzi software. Doporučuji předem projít internet a získat doporučení, s jakým Hardware fungují Windows XP Media Center Edition nejlépe.

V čem se tento operační systém liší od klasických XPček?

V zásadě jsou si tyto operační systémy podobné. Windows XP Media Center Edition 2005 mají stejný základ jako klasická XPčka a jsou doplněná o aplikaci Media Center, která běží nad operačním systémem a propojuje uživatelské rozhraní s uživatelovými obrázky, hudbou, videi a dalším multimediálním obsahem.

Jaké jsou systémové požadavky tohoto operačního systému?

Minimální systémové požadavky se v zásadě příliš neliší od klasických Windows XP. Důraz by měl být kladen na větší množství instalované operační paměti (alespoň 512 MB), grafickou kartu o určitém výkonu s alespoň 64 MB paměti a samozřejmě velký pevný disk pro nahrávání pořadů – uložení hodinového záznamu v nejvyšší kvalitě zabere zhruba 3 GB. Nezbytným doplňkem je také TV tuner.

Vedle zařízení X-Play od AT Computers, kteří další výrobci uvažují o uvedení obdobných počítačů?

Plánuje se jich celá řada. Fujitsu-Siemens uvádí produkt Scaleo E, Acer představí Aspire 3000, se svými výrobky přijdou lokální výrobci a distributoři jako jsou firmy 100Mega, Lynx, Agem, TS Bohemia, Mironet a další.

Součástí těchto zařízení jsou také online služby. V tuto dobu je dostupná předpověď počasí a všeobecné zpravodajství, které dodává iDnes. Plánujete nějaké rozšíření?

Připravují se další čtyři služby ve spolupráci s Českým Telecomem. Tyto služby se budou týkat hudby, videa, filmů, chatu a přístupu ke službám Českého Telecomu. Dalšími připravovanými službami jsou online rádia a obsah dodávaný hudební televizí Óčko. Ve spolupráci s firmou Fotostar připravujeme také zpracování digitálních fotografií. Souběžně připravujeme obsah pro Slovenskou republiku. Vyjma těchto služeb máme v různém stádiu rozpracovánu spolupráci s dalšími zhruba deseti poskytovateli obsahu.

Po technické stránce je řešení velmi jednoduché. Dodavatelům obsahu dáváme Software Development Kit, jehož prostřednictvím upravují své stránky pro Windows XP Media Center Edition 2005. Je potřeba brát do úvahy, že pokud bude náš operační systém nasazen na počítači pod televizí, uživatelé jej místo obvyklých 50 centimetrů budou často sledovat z několikametrové vzdálenosti. Tomu musí být stránky uzpůsobeny. Pokud se uživatel při prohlížení Internetu dostane mimo stránky, které byly optimalizované pro prohlížení ve Windows XP Media Center Edition 2005, zobrazí se upozornění, které jej varuje, že aktuální obsah nemusí být zobrazen zcela korektně.

Součástí je také elektronický průvodce programem, díky kterému si uživatel může nastavit, které programy z televizního vysílání chce v době své nepřítomnosti uložit na pevný disk pro pozdější shlédnutí. Vzhledem k tomu, že každý systém umožňuje nahrávání pouze jednoho programu v danou chvíli, je uživatel v případě zadání nahrávání dvou překrývajících se pořadů na tuto skutečnost upozorněn.

Dokážete odhadnout, kolik přístrojů se u nás v příštím roce prodá?

Plánujeme dodat 40 tisíc kusů operačního systému Windows XP Media Center Edition 2005. V budoucnu bychom chtěli instalovat tento operační systém na každý druhý nový domácí počítač.

Témata článku: Software, Windows, Windows XP, Windows Media Center, Montreal, Bohemia, Lynx, Program televize idnes, Televize online, Online Chat, Video Chat, Škola paměti, Tv program slovenské televize, Slovenská televize

57 komentářů

Nejnovější komentáře

• Paulie 13. 11. 2006 14:07:17