Revoluce v energii a nanotechnologii přichází

Již brzy možná nastane zcela nová éra lidstva díky levné a efektivní energii a pokrokům v oblasti nanotechnologií. Co se vlastně děje?
Kapitoly článku

Technologie postupuje mílovými kroky, přesně ve stylu exponenciálního pravidla, které například platí i v oblasti procesorů (Mooreův zákon). To co bylo dříve nemožné, je dnes naprosto běžnou realitou, nad kterou se již ani nepozastavujeme. Historie mluví sama za sebe, ať už se jedná o nedávná tvrzení, že člověk nikdy nemůže létat jako pták, nebo že běžný člověk nebude doma potřebovat vlastní počítač.

Pokud bychom dnes mohli z dávné minulosti přenést i na tehdejší dobu velmi chytrého vědce, při pohledu na oblohu s létajícími krabicemi plnými stovkami lidí, zjištění o fungování vesmírné stanice ISS nebo ovládání elektronického vozítka na Marsu pomocí bezdrátových signálů elektromagnetického záření, asi by si zcela určitě pomyslel, že se ocitl v nějakém opravdu velmi bláznivém snu a nevěřil by svým očím ani dalším smyslům. S jeho vědomostmi by to bylo zkrátka zhola nemožné. Pokud by se tento člověk vrátil zpět do své doby, s vysokou pravděpodobností by byl z důvodů nesmyslných představ a tvrzení zavřen do psychiatrické léčebny nebo podobného zařízení.

Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie. A. C. Clarke

Představy a možnosti jsou vždy omezené aktuálními znalostmi v rámci všech oblastí vědy. Rychlost rozšiřování technologie po světě jde ruku v ruce s rozvojem samotných technologií. To co dříve trvalo několik desetiletí (například rozšíření televize) se postupně zkrátilo na jedno desetiletí (mobilní telefony). Nejnovějším příkladem je samozřejmě Facebook, který byl založen v roce 2004 a již nyní dosáhne 600 milionů uživatelů po celém světě, přičemž je k dispozici v 64 různých jazykových mutacích. Před šesti lety Facebook ještě neexistoval a nyní si bez něho většina lidí nedokáže představit život. Ptáte se proč? Hlavním důvodem je spojení a sociální interakce, která sahá mimo fyzické umístění jednotlivých uživatelů. Už nezáleží, kde se nacházíte, jaké jste rasy či odkud pocházíte. Každý je obyvatel jedné a té samé planety Země.

Pokud se na to podíváme z obecného pohledu, v opravdu dávných dobách bylo lidstvo rozmístěno po celé planetě ve velmi malých kmenech. Postupným zvyšováním počtu obyvatel vznikala města, poté územní celky, státy, unie. Postupem času se tak kromě rodinné soudržnosti dostalo i ke kmenové, městské, státní či ještě větší soudržnosti a propojení (vzájemná pomoc v případech nouze, společný vývoj technologií - CERN atp.). Podobný smysl spojení má i náboženství, které ve většině případů označuje obyvatele se stejným vyznáním jako „bratra“ a podobně.

future.jpg

Tím samozřejmě postupně odpadají veškeré negativní souvislosti, které se týkají rasové nesnášenlivosti nebo země původu. Homo sapiens neboli člověk moudrý je jen jeden druh, i když většina z vás u některých politiků zcela jistě pociťuje mírnou nejistotu.

Poněkud dlouhý úvod, který sice na první pohled nepatří k technologickému tématu tohoto článku, je důležitý. Rozšiřování jakýchkoli technologií je silně spjato právě se samotným propojením budoucích uživatelů této technologie. Proto se nové technologie dostávají s takovou rychlostí ke stále vyššímu počtu obyvatel ve stále kratším čase, tedy stále v rámci exponenciály.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,