Revoluce: Nabídka Start se vrací do Windows

Získali jsme exkluzivní instalační CD-ROM Windows 8.5. Je v něm funkční nabídka Start a nová generace desktopových aplikací pro Metro. Bude takto vypadat Windows 9?

Když se nám před třemi lety dostala do redakce neveřejná testovací verze Windows 7.5 (později přejmenovaná na Windows 8), nestačili jsme se divit, hlavní novinkou totiž byly miniaplikace pro nabídku Start.

Nabídka Start už nebyla pouze pasivním seznamem nainstalovaných programů, ale prostor, kde jste mohli spouštět všemožné multimediální aplikace, internetový prohlížeč a dokonce i vzdálenou plochu.

Miniaplikace v nabídce Start (prototyp Windows 7.5, rok 2011)

Byla to však přeci jen opravdu velmi raná verze, Microsoft ji tedy ještě kosmeticky proměnil a o pár měsíců později šokoval svět prostředím Metro. To se oproti naší testovací verzi lišilo vlastně jen v tom, že Microsoft z praktických důvodů roztáhnul nabídku na celou obrazovku. Možnost spouštění jednoduchých aplikací ale zůstala dodnes.

 

Několik měsíců před představením Windows 8 jsme jako první web na světě věděli, že do nabídky Start zamíří aplikace.

 

Testovací inženýrské ISO nám tehdy poslal uzbecký hacker s přezdívkou Lirpa, který se ozval i tentokrát. Není se čemu divit, redmondský velikán už totiž nějaký pátek připravuje nový Windows 9. Pobočka Microsoftu v Uzbekistánu je známá častými úniky testovacích sestavení Windows, před pár dny nám tedy dorazil voňavý CD-ROM s instalací a popisky v azbuce.

Windows má v tomto případě interní označení 8.5 a je docela možné, že se tedy opravdu jedná o budoucí Windows 9. Jak dobře víte, Microsoft v aktualizačním balíčku Windows 8.1 Update 1 zapracoval na větší přívětivosti Metra pro ovládání myší a klávesnicí. Máme pro vás skvělou zprávu – firma v tom bude pokračovat i nadále.

Nabídka Start je zpět!

Ale to není všechno. Windows 8.5 není jen nějaká kosmetická oprava. Dobře se posaďte a nadechněte se! Do Windows se vrací plnohodnotná nabídka Start. Ano, ten starý dobrý seznam nainstalovaných programů s rychlým přístupem k nejrůznějším nástrojům. Ano, ta nabídka Start, kterou nám v Redmondu před lety vzali a udělali z ní Metro.

Nabídka Start bude k dispozici jako volitelná aplikace, kterou můžete doinstalovat z Windows Storu. Pokud tedy budete používat Windows 8.5 na tabletu a chcete raději Metro, nebude vám překážet.

Nabídka Start se vrací do Windows

Microsoft se ale nechtěl Metra vzdát ani na desktopu, nabídka Start se tedy spouští z obrazovky Start (tedy z prostředí, kterému říkáme Metro). Pokud se k ní tedy budete chtít dostat, stačí přejít do Metra a najít dlaždici s nabídkou. Výhoda je nesporná – dlaždici s nabídkou Start můžete umístit prakticky kamkoliv na šachovnici a vůbec tedy nemusí být v levém dolním rohu. Dámy a pánové, tomuto se říká UX revoluce!

236548171 18644202 786054495
Klasická nabídka Start je chytře zakomponovaná přímo do Metra. To se povedlo.

Pokud budete chtít rychle vstoupit do nabídky Start z desktopu, v Redmondu připravili i novou klávesovou zkratku WIN+Ω. Pakliže na své klávesnici nemáte řecký znak ómega, stačí použít kombinaci ALT+0937 – tedy dohromady WIN+ALT+0937 a nabídka Start se zobrazí, i když třeba budete zrovna něco psát v desktopovém Wordu.

Minis – desktopové aplikace uvnitř Metra!

Tím to ale ještě ani zdaleka nekončí. Inženýrská verze Windows 8.5 obsahuje i nový typ aplikací Minis. Jsou to vlastně jakési miniaturní podoby klasických desktopových programů, které můžete zobrazit přímo v Metru pomocí dlaždic. Chytří už tuší, že jsou to právě Minis, kvůli kterým Microsoft ve Windows 8.1 představil nový velký čtvercový rozměr.

Desktopové miniaplikace uvnitř Metra

Minis jsou určené především pro přesné ovládání myší a klávesnicí. Na šachovnici si tedy můžete vedle sebe umístit dlaždici s miniaturním Internet Explorerem, ale třeba také multimediálním přehrávačem. Arpád Nebudínvrp z budapešťského vývojářského centra Microsoftu nám potvrdil, že softwarový hegemon plánuje ve verzi Minis představit i Office. Ten tedy bude výhledově dostupný pro desktop, pro Metro, pro web, pro mobil, iPad a pro dlaždici.

245879477 465367013 537569400
Dlažební přehrávač, dlažební WWW prohlížeč a dlažební textový procesor

S dlaždicovým textovým procesorem se pracuje docela svižně, ale pravdou zůstává, že pro přípravu diplomových prací a dalšího obsáhlého textu není příliš vhodný. Stejným problémem trpí i Minis Excel, který v běžné čtvercové dlaždici zobrazí jen čtyři buňky. Podle telemetrického měření Microsoftu však běžný zákazník ani více buněk nepoužívá, Minis Excel by tedy mohl stačit především méně náročným a domácím uživatelům.

Tisíce novinek

Windows 8.5 nabídne hromadu dalších novinek. Vedle tlačítka pro vypnutí počítače přímo v Metru přibude i tlačítko pro vypnutí UAC. Microsoft také nabídne podporu instagramových filtrů pro dlaždice, ty čtvercové totiž mají prakticky identický rozměr jako snímky z populárního mobilního fotomrvítka. Microsoft si od spolupráce s Instagramem (potažmo Facebookem) slibuje ještě větší popularizaci Metra, filtry obdařenou dlaždici totiž budete moci sdílet přes kontextovou nabídku na Facebook, Twitter a právě Instagram.

713202213 440901928
Ve Windows 8.5 se skrývá hromada praktických drobností

Nový Windows by měl zároveň nabídnout další rozměr dlaždice. Bude několikanásobně větší než současný velký čtverec a má být určená pro ty, kteří na Windows Storu nenašli ani jednu povedenou aplikaci. Jejich Metro tedy může z estetických důvodů vyplnit jediná „megadlaždice“ s tlačítkem pro přepnutí na desktop. Chytré.

881613274 130873039 
Doposud největší rozměr dlaždice a nový, který působivě vyplní podstatnou část monitoru – vhodné řešení pro ty, kteří nemají v Metru žádné dlaždice a chtějí jen jednu pro přepnutí na desktop

Poslední novinkou je vylepšená aplikace Zdraví a fitness Bing, kterou Microsoft poprvé uvolnil v souvislosti s vydáním Windows 8.1 Beta loni v létě. Program nově myslí na pracovníky v kancelářích, bude totiž formou notifikací uživatele informovat o tom, zdali zdravě mrká a má funkční slzný aparát. Detekci mrkání přitom zvládne běžná integrovaná webkamera.

Aplikace má nicméně zatím své mouchy, notifikace se totiž zobrazují při každém mrknutí. Problém bude řešit oprava v některém z příštích sestavení.

Testovací a neveřejný Windows 8.5 se nám líbí. Na první pohled je patrné, že o této velké aktualizaci někdo opravdu přemýšlel a reagoval na výtky komunity. Návrat nabídky Start umně integrované do Metra pak považujeme za jeden z nejdůležitějších počinů v oblasti designu UX za několik posledních let.

Pokud se Windows 8.5 nestane tržním trhákem (nejspíše) příštího roku, svět se řítí do záhuby.

Diskuze (100) Další článek: Windows 9: Inspirace od českého grafika

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,