Retro: Jak nás fascinovaly počítače, které nic neuměly

Dnes má mobilní počítač každý v kapse, doma k tomu ještě výkonnější stroj, vše propojeno k internetu, rychle, v barvách... Vraťte se ale na chvíli do osmdesátých let v Československu.

Opěvovaní technologického pokroku a obdivování nejnovějších výdobytků techniky působí při zpětném pohledu úsměvně. Obzvlášť, když dojde na osobní počítače a dobu, kdy byly ještě věcí neobvyklou, drahou a velmi málo rozšířenou. Na internetu najdete bezpočet uchovaných svědectví o tom, jak fascinující byly počítače před třiceti lety. Nejzajímavější si dnes připomeneme.

Ačkoli byl u nás vývoj počítačových technologií tlumen železnou oponou, vznikl v osmdesátých letech televizní pořad, který se osobním počítačům věnoval. Stál za ním David Gruber a představoval veřejnosti tehdejší možnosti osobních počítačů a jejich teoretické využití. Z dnešního pohledu byly možnosti využití osobních počítačů v domácnosti směšné – žádný internet, hudba, fotky, videa… pro zábavu leda triviální hry, jinak programování výpočetních či jednoduchých databázových programů a psaní textů.

Následující videa už se na YouTube nějaký čas povalují a možná už jste je viděli. Nevadí, víkend vám mohou zpestřit i tak a věřím, že řada čtenářů je uvidí poprvé. Ale dost možná bude i dost těch, kteří v roce 1987 sledovali v televizi premiéru a pořady viděli celé. 

Vize internetu v době, kdy ještě ani nebyl World Wide Web:

Práce s textem na počítači, aneb fascinace možností editace:

Předchůdce notebooků s kazetou a tiskárnou:

Jak se dřív stahoval software z televizního vysílání:

Koupili byste svým dětem počítač?

A k čemu je vlastně dobrý osobní počítač?

Diskuze (80) Další článek: Zprávy Živě: Zkušební Windows 9 už za pár dnů

Témata článku: , , , , , , , , , ,