Rekord v propustnosti přes jeden optický kabel dosáhl 100 Tb/s

Vědci si s optickým přenosem dat hrají už dlouhou dobu a postupně jsou pokořovány stále vyšší hranice propustnosti. Nyní se ale podařilo překonat jednu z významných hranic, která se týká rychlosti 100 Tb/s přes jedno optické vlákno.

Rekordní milník se podařilo překonat dvěma nezávislým týmům, oba ale použily jinou techniku. Skupině Dayou Qiana ze společnosti NEC se podařilo pomocí 370 různých laserů s různými frekvencemi, polaritami, fázemi i amplitudami dosáhnout po jednom optickém vláknu rychlosti 101,7 Tb/s na vzdálenost 165 kilometrů. Druhý tým použil sedm světelných zdrojů, každý s rychlostí 15,6 Tb/s a výsledná rychlost 109,2 Tb/s tak byla složením všech zdrojů.

Vzhledem k tomu, že druhý způsob je náročnější na výrobu, neoficiální vítězství ukořistil první tým, který použil jeden vysílač a přijímač.

Propustnost internetu stoupá každým rokem a s ní i náročnost obsahu, který je přes tuto světovou síť přenášen. Zmíněné rychlosti sice jsou zatím ve fázi výzkumu, ale jejich nasazení na sebe nenechá dlouho čekat. V nejbližších letech sice nelze očekávat, že takové rychlosti budou k dispozici u domácích přípojek, ale začnou se jistě nasazovat na páteřních částech sítě.

Diskuze (16) Další článek: Co je to Foursquare: návod v češtině

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,